"Ожиљци" најбоља представа на фестивалу аматерског театра у Лакташима

Илијана Божић
"Ожиљци" најбоља представа на фестивалу аматерског театра у Лакташима

ЛАКТАШИ - Комад "Ожиљци", у извођењу Драмског студија ЈУ КСЦ из Какња, проглашен је најбољом представом на 17. Интернационалном фестивалу аматерског театра у Лакташима, који је завршен синоћ.

Ову одлуку донио је жири који су чинили глумица Дјечијег позоришта РС Александра Спасојевић,  студенткиња треће године глуме на Академији умјетности у Бањалуци (АУБЛ) Божана Кукило, те глумица Народног позоришта РС Белинда Стијак. Жири је додијелио укупно девет награда, од којих је награда за најбољу представу у цјелини била новчана.

- Ауторска екипа представе "Ожиљци", на зрео и промишљен начин, бави се осјетљивим темама и стањима свих генерација, а све то са минималним избором реквизита, уз складан сценски покрет цијеле глумачке поставе  - навео је жири.

Награду за најбољу мушку улогу добио је Бојан Трампус за ролу Саше у представи "Антигона у Њујорку" Културног друштва "Лошки одер Шкофја Лока" из Словеније.

- Бојан Трампус је зрело и са пуном концентрацијом од почетка до краја представе одиграо комплексан лик Саше, једноставним и суптилним глумачким рјешењима  - саопштио је жири.

Признање за најбољу женску ролу добила је Бојана Радић за улогу Ђуке у представи "Штембиљ" Драмског студија "Даске" из Лакташа.

- Бојана Радић је тачним одабиром глумачких поступака и средстава одиграла лик мајке аутентично времену и мјесту радње у представи  -објаснио је жири.

 

Јан Бертонац, који игра полицајца у представи "Антигона у Њујорку", награђен је за најбољу мушку епизодну улогу, јер је према ријечима жирија сведеним поступцима глумачке радње, тачним коментарима на претходну ситуацију, увјерљиво и духовито водио публику кроз цијелу представу. С друге стране, Емилији Цветковић, за улогу Близанчета у представи "Кући", коју изводи Академско позориште Студентског културног центра Ниш, додијељена је награда за најбољу женску епизодну улогу.

 

Жири је истакао да је Емилија Цветковић лепршавом игром и глумачким шармом дочарала слојевити лик Близанчета.

Награда за глумачку будућност отишла је у руке Аиди Вехабовић за улогу у представи "Ожиљци", а жири је објаснио да Аида Вехабовић крајње истинито и емоционално зрело гради спектар ликова у датим ситуацијама.

 

Милановачко позориште из Горњег Милановца за комад "Полицајци" освојило је признање за најбољу креацију костима.

 

Награда за најбољи драмски текст припала је Александру Васиљевићу за текст "Штембиљ".

 

- Александар Васиљевић, студент драматургије Академије умјетности у Бањалуци (АУБЛ), својом једночинком "Штембиљ" на јединствен и оригиналан начин третирао је тему која је била и јесте актуелна - навео је жири.

Награда за најбољу режију отишла је у руке Мирзи Бајрамовићу за представу "Ожиљци", јер је према саопштењу жирија Бајрамовић маштовито, педагошки и прецизно спојио мозаик ситуација који даје печат цијелој представи.

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана