"Ožiljci" najbolja predstava na festivalu amaterskog teatra u Laktašima

Ilijana Božić
"Ožiljci" najbolja predstava na festivalu amaterskog teatra u Laktašima

LAKTAŠI - Komad "Ožiljci", u izvođenju Dramskog studija JU KSC iz Kaknja, proglašen je najboljom predstavom na 17. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra u Laktašima, koji je završen sinoć.

Ovu odluku donio je žiri koji su činili glumica Dječijeg pozorišta RS Aleksandra Spasojević,  studentkinja treće godine glume na Akademiji umjetnosti u Banjaluci (AUBL) Božana Kukilo, te glumica Narodnog pozorišta RS Belinda Stijak. Žiri je dodijelio ukupno devet nagrada, od kojih je nagrada za najbolju predstavu u cjelini bila novčana.

- Autorska ekipa predstave "Ožiljci", na zreo i promišljen način, bavi se osjetljivim temama i stanjima svih generacija, a sve to sa minimalnim izborom rekvizita, uz skladan scenski pokret cijele glumačke postave  - naveo je žiri.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Bojan Trampus za rolu Saše u predstavi "Antigona u Njujorku" Kulturnog društva "Loški oder Škofja Loka" iz Slovenije.

- Bojan Trampus je zrelo i sa punom koncentracijom od početka do kraja predstave odigrao kompleksan lik Saše, jednostavnim i suptilnim glumačkim rješenjima  - saopštio je žiri.

Priznanje za najbolju žensku rolu dobila je Bojana Radić za ulogu Đuke u predstavi "Štembilj" Dramskog studija "Daske" iz Laktaša.

- Bojana Radić je tačnim odabirom glumačkih postupaka i sredstava odigrala lik majke autentično vremenu i mjestu radnje u predstavi  -objasnio je žiri.

 

Jan Bertonac, koji igra policajca u predstavi "Antigona u Njujorku", nagrađen je za najbolju mušku epizodnu ulogu, jer je prema riječima žirija svedenim postupcima glumačke radnje, tačnim komentarima na prethodnu situaciju, uvjerljivo i duhovito vodio publiku kroz cijelu predstavu. S druge strane, Emiliji Cvetković, za ulogu Blizančeta u predstavi "Kući", koju izvodi Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš, dodijeljena je nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu.

 

Žiri je istakao da je Emilija Cvetković lepršavom igrom i glumačkim šarmom dočarala slojeviti lik Blizančeta.

Nagrada za glumačku budućnost otišla je u ruke Aidi Vehabović za ulogu u predstavi "Ožiljci", a žiri je objasnio da Aida Vehabović krajnje istinito i emocionalno zrelo gradi spektar likova u datim situacijama.

 

Milanovačko pozorište iz Gornjeg Milanovca za komad "Policajci" osvojilo je priznanje za najbolju kreaciju kostima.

 

Nagrada za najbolji dramski tekst pripala je Aleksandru Vasiljeviću za tekst "Štembilj".

 

- Aleksandar Vasiljević, student dramaturgije Akademije umjetnosti u Banjaluci (AUBL), svojom jednočinkom "Štembilj" na jedinstven i originalan način tretirao je temu koja je bila i jeste aktuelna - naveo je žiri.

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Mirzi Bajramoviću za predstavu "Ožiljci", jer je prema saopštenju žirija Bajramović maštovito, pedagoški i precizno spojio mozaik situacija koji daje pečat cijeloj predstavi.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana