Отворена школа глуме “Дјеце сунца”

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци данас је отворена Школа глуме "Дјеце сунца" у оквиру које су особе са Дауновим синдромом извеле перформанс "Драмске терапије-социодраме-драмске вињете", као и терапије плесом и поетске терапије.

Школа се одржава под покровитељством амбасадора особа са Дауновим синдромом Владе Ђајића, а истовремено су представљене пјесме Књижевног клуба "Дјеце сунца", те одржане експресивне арт радионице са Алекс Ковачевић из Беча, која је именована за помоћника амбасадора особа са овим синдромом за подручје Европске уније.

Ђајићу, који је и генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске, уручен је материјал за штампање збирке пјесама "Дјеце сунца" из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Чешке, Аустрије, Норвешке и Русије.

"Прва збирка пјесама ове дјеце - Знам, хоћу, могу, биће израђена под покровитељством Ђајића", саопштено је из УКЦ-а Српске.

Ђајић је поводом тога рекао да амбасадорску улогу обавља с љубављу, те да је поносан на ову дјецу, њихов рад и труд.

"Њихови поетски и ликовни радови, школа глуме и озбиљан приступ охрабрују и говоре да смо на правом путу. Планирамо да отворимо угоститељски објекат гдје ће особе са Дауновим синдромом радити уз професионалце и истовремено им помагати у границама својих могућности. Циљ је да тај објекат буде интернационалног карактера", истакао је Ђајић.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић захвалио је Ђајићу што ради на укључивању ове дјеце у друштвене активности.

"Школа глуме је значајна и за породице које имају дјецу са Дауновим синдромом, а којима ће то бити велика морална подршка, јер руши предрасуде. Особе са Дауновим синдромом, играјући представе, показују да имају потенцијал и јачају самопоуздање, а друштво истовремено добија сазнање да су они друштвена бића, да могу бити друштвено активни и корисни, као и стати на даске које живот значе", рекао је Јелић.

Алекс Ковачевић најавила је да ће у октобру у Бечу бити одржана манифестација на којој ће учестовати дјеца са Дауновим синдромом, те је позвала пријатеље из Бањалуке да буду учесници на том догађају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана