Otvorena škola glume “Djece sunca”

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena Škola glume "Djece sunca" u okviru koje su osobe sa Daunovim sindromom izvele performans "Dramske terapije-sociodrame-dramske vinjete", kao i terapije plesom i poetske terapije.

Škola se održava pod pokroviteljstvom ambasadora osoba sa Daunovim sindromom Vlade Đajića, a istovremeno su predstavljene pjesme Književnog kluba "Djece sunca", te održane ekspresivne art radionice sa Aleks Kovačević iz Beča, koja je imenovana za pomoćnika ambasadora osoba sa ovim sindromom za područje Evropske unije.

Đajiću, koji je i generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, uručen je materijal za štampanje zbirke pjesama "Djece sunca" iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Češke, Austrije, Norveške i Rusije.

"Prva zbirka pjesama ove djece - Znam, hoću, mogu, biće izrađena pod pokroviteljstvom Đajića", saopšteno je iz UKC-a Srpske.

Đajić je povodom toga rekao da ambasadorsku ulogu obavlja s ljubavlju, te da je ponosan na ovu djecu, njihov rad i trud.

"Njihovi poetski i likovni radovi, škola glume i ozbiljan pristup ohrabruju i govore da smo na pravom putu. Planiramo da otvorimo ugostiteljski objekat gdje će osobe sa Daunovim sindromom raditi uz profesionalce i istovremeno im pomagati u granicama svojih mogućnosti. Cilj je da taj objekat bude internacionalnog karaktera", istakao je Đajić.

Direktor Daun sindrom centra Banjaluka Zoran Jelić zahvalio je Đajiću što radi na uključivanju ove djece u društvene aktivnosti.

"Škola glume je značajna i za porodice koje imaju djecu sa Daunovim sindromom, a kojima će to biti velika moralna podrška, jer ruši predrasude. Osobe sa Daunovim sindromom, igrajući predstave, pokazuju da imaju potencijal i jačaju samopouzdanje, a društvo istovremeno dobija saznanje da su oni društvena bića, da mogu biti društveno aktivni i korisni, kao i stati na daske koje život znače", rekao je Jelić.

Aleks Kovačević najavila je da će u oktobru u Beču biti održana manifestacija na kojoj će učestovati djeca sa Daunovim sindromom, te je pozvala prijatelje iz Banjaluke da budu učesnici na tom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana