Отворена изложба скулптура Ђорђа Арнаута

Срна
Отворена изложба скулптура Ђорђа Арнаута

ТРЕБИЊЕ - Изложба скулптура Ђорђа Арнаута, професора на Академији ликовних умјетности у Требињу, отворена је вечерас у Музеју Херцеговине, а представљено је око 20 скулптура насталих у теракоти.

Арнаут је рекао новинарима да се посљедњих година махом бави теракотом, да је тема ове изложбе обелиск, а да су представљени, између осталог, и стећци.

Директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић истакла је да Арнаут има необичан ликовни израз, због тога што је ријеч о вајарству, односно скулптурама које се ријетко представљају.

“Професор је изабрао интересантан циклус, гдје су скулптуре у печеној земљи, односно теракоти, покушавајући да споји оно праисторијско са савременом скуплтуром, тако да на његовим скулптурама имамо симболе који се јављају од раних цивилизација, али и савремени израз”, додала је Грујићева.

Изложбу је отворио декан Академије ликовних умјетности у Требињу Веселин Брковић који је рекао да је Арнаут током деценија створио богат и разноврсан опус који је високо вреднован од стручне јавности.

Он је нагласио да је ријеч о скулптурама изразите тјелесности, те да својом концептуалном ширином ово дјело одбија да се подреди јасним стилским одређењима.

Ђорђе Арнаут је до сада имао 47 самосталних изложби и 12 ауторских пројеката, учестовао је на више од 500 колективних изложби, а добитник је више награда и признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана