Otvorena izložba skulptura Đorđa Arnauta

Srna
Otvorena izložba skulptura Đorđa Arnauta

TREBINjE - Izložba skulptura Đorđa Arnauta, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, otvorena je večeras u Muzeju Hercegovine, a predstavljeno je oko 20 skulptura nastalih u terakoti.

Arnaut je rekao novinarima da se posljednjih godina mahom bavi terakotom, da je tema ove izložbe obelisk, a da su predstavljeni, između ostalog, i stećci.

Direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Ivana Grujić istakla je da Arnaut ima neobičan likovni izraz, zbog toga što je riječ o vajarstvu, odnosno skulpturama koje se rijetko predstavljaju.

“Profesor je izabrao interesantan ciklus, gdje su skulpture u pečenoj zemlji, odnosno terakoti, pokušavajući da spoji ono praistorijsko sa savremenom skuplturom, tako da na njegovim skulpturama imamo simbole koji se javljaju od ranih civilizacija, ali i savremeni izraz”, dodala je Grujićeva.

Izložbu je otvorio dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Veselin Brković koji je rekao da je Arnaut tokom decenija stvorio bogat i raznovrsan opus koji je visoko vrednovan od stručne javnosti.

On je naglasio da je riječ o skulpturama izrazite tjelesnosti, te da svojom konceptualnom širinom ovo djelo odbija da se podredi jasnim stilskim određenjima.

Đorđe Arnaut je do sada imao 47 samostalnih izložbi i 12 autorskih projekata, učestovao je na više od 500 kolektivnih izložbi, a dobitnik je više nagrada i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana