Отворена изложба о "Светим новомученицима јасеновачким"

Срна
Отворена изложба о "Светим новомученицима јасеновачким"

ТРЕБИЊЕ - Изложба радова "Свети новомученици јасеновачки у свјетлости васкрсења", на којој су на симболичан начин представљена страдања и патња јасеновачких жртава, отворена је у Музеју Херцеговине у Требињу.

Изложба, која је отворена синоћ, састоји се од умјетничких радова монахиње Марије Антић из српског православног Манастира рођења Светог Јована Крститеља у Епархији пакрачко-славонској, који је подигнут на мјесту некадашњег логора у Јасеновцу.

Слађана Гајић, предсједник Удружења грађана "Мостови" Требиње, које је организатор изложбе, рекла је да су представљена 23 рада, од којих су неки цртежи, а неки комбинација акварела и туша са златом.

"Циљ изложбе је да се његује култура сјећања и да никада не заборавимо оно што нам се десило. Да опростимо морамо, а заборавити никако", истакла је Гајићева.

Отац Теофил из манастира Тврдош рекао је да је монахиња Марија на чудесан начин, молитвеном и монашком радошћу, успјела да прикаже оно за шта 80 година покушавају да се нађу праве ријечи о томе шта се десило у Јасеновцу.

"Мој лични доживљај изложбе је да је монахиња Марија успјела да нађе прави кључ како да се на прави начин вратимо јасеновачким мученицима, да их не заборавимо и да имамо једну васкршњу радост кад се сјетимо њих", рекао је отац Теофил.

Радови су већином настали по узору на српску и руску иконописачку традицију и на снажан и симболичан начин подсјећају на страдања и патњу јасеновачких жртава.

Изложба ће бити отворена до краја октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана