Otvorena izložba o "Svetim novomučenicima jasenovačkim"

Srna
Otvorena izložba o "Svetim novomučenicima jasenovačkim"

TREBINjE - Izložba radova "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti vaskrsenja", na kojoj su na simboličan način predstavljena stradanja i patnja jasenovačkih žrtava, otvorena je u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Izložba, koja je otvorena sinoć, sastoji se od umjetničkih radova monahinje Marije Antić iz srpskog pravoslavnog Manastira rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Eparhiji pakračko-slavonskoj, koji je podignut na mjestu nekadašnjeg logora u Jasenovcu.

Slađana Gajić, predsjednik Udruženja građana "Mostovi" Trebinje, koje je organizator izložbe, rekla je da su predstavljena 23 rada, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

"Cilj izložbe je da se njeguje kultura sjećanja i da nikada ne zaboravimo ono što nam se desilo. Da oprostimo moramo, a zaboraviti nikako", istakla je Gajićeva.

Otac Teofil iz manastira Tvrdoš rekao je da je monahinja Marija na čudesan način, molitvenom i monaškom radošću, uspjela da prikaže ono za šta 80 godina pokušavaju da se nađu prave riječi o tome šta se desilo u Jasenovcu.

"Moj lični doživljaj izložbe je da je monahinja Marija uspjela da nađe pravi ključ kako da se na pravi način vratimo jasenovačkim mučenicima, da ih ne zaboravimo i da imamo jednu vaskršnju radost kad se sjetimo njih", rekao je otac Teofil.

Radovi su većinom nastali po uzoru na srpsku i rusku ikonopisačku tradiciju i na snažan i simboličan način podsjećaju na stradanja i patnju jasenovačkih žrtava.

Izložba će biti otvorena do kraja oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana