Отворена изложба “Ликовна колонија Шибови”

Срна
Отворена изложба “Ликовна колонија Шибови”

НОВИ ГРАД - У градској галерији у Новом Граду вечерас је отворена изложба радова насталих током Ликовне колоније “Шибови”.

Професор Факултета лијепих умјетности који ради у саставу Независног универзитета Бањалука Марин Милутиновић рекао је да су изложена дјела двадесетак сликара из република бивше Југославије.

“Заступљене су све технике, од класичног сликарства, уља на платну, акрила, акварела, графике, скулптуре”, рекао је Милутиновић.

Он је нагласио да је циљ промовисање културе и умјетност овог поднебља у свим градовима Републике Српске.

Документариста новоградске галерије Мирјана Дрљача рекла је да је изложба била у плану з марту.

“И данас је добар термин јер изложба може бити поклон Бањалуци за крсну славу, Спасовдан. Нама је увијек задовољство када радимо изложбе ликовних колонија. Ту одмјеравамо снаге у позитивниом смислу, јер ова колонија траје три године, а наша Ликовна колонија Ракани три деценије. Ово је прилика да размијенимо искуства, али и да у изложеним дјелима пронађемо ауторе које можемо изабрати за неке наредне сазиве”, додала је Дрљача.

Директор Културно-образовног центра у Новом Граду Дражен Бабић рекао је да је добро што су након тромјесечне паузе поново почела културна дешавања.

Изложба је раније била постављена у Српцу, Лакташима, Лукавцу и Градишци.

У Новом Граду је постављен избор од 47 умјетничких радова насталих на трећем сазиву Међународне ликовне колоније “Шибови 2019” на којој су учествала 23 професора ликовне умјетности и неколико надарених студената са ликовних академија из бивших југословенских република.

Колонију је основао Независни универзитет Бањалука на иницијативу Факултета лијепе умјетности, који ради у саставу овог универзитета, с циљем да се широј јавности презентује ликовно стваралаштво јавних и приватних факултета с простора бивше Југославије.

Одржава се у септембру и траје седам дана.

Изложба је отворена до 15. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана