Otvorena izložba “Likovna kolonija Šibovi”

Srna
Otvorena izložba “Likovna kolonija Šibovi”

NOVI GRAD - U gradskoj galeriji u Novom Gradu večeras je otvorena izložba radova nastalih tokom Likovne kolonije “Šibovi”.

Profesor Fakulteta lijepih umjetnosti koji radi u sastavu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Marin Milutinović rekao je da su izložena djela dvadesetak slikara iz republika bivše Jugoslavije.

“Zastupljene su sve tehnike, od klasičnog slikarstva, ulja na platnu, akrila, akvarela, grafike, skulpture”, rekao je Milutinović.

On je naglasio da je cilj promovisanje kulture i umjetnost ovog podneblja u svim gradovima Republike Srpske.

Dokumentarista novogradske galerije Mirjana Drljača rekla je da je izložba bila u planu z martu.

“I danas je dobar termin jer izložba može biti poklon Banjaluci za krsnu slavu, Spasovdan. Nama je uvijek zadovoljstvo kada radimo izložbe likovnih kolonija. Tu odmjeravamo snage u pozitivniom smislu, jer ova kolonija traje tri godine, a naša Likovna kolonija Rakani tri decenije. Ovo je prilika da razmijenimo iskustva, ali i da u izloženim djelima pronađemo autore koje možemo izabrati za neke naredne sazive”, dodala je Drljača.

Direktor Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu Dražen Babić rekao je da je dobro što su nakon tromjesečne pauze ponovo počela kulturna dešavanja.

Izložba je ranije bila postavljena u Srpcu, Laktašima, Lukavcu i Gradišci.

U Novom Gradu je postavljen izbor od 47 umjetničkih radova nastalih na trećem sazivu Međunarodne likovne kolonije “Šibovi 2019” na kojoj su učestvala 23 profesora likovne umjetnosti i nekoliko nadarenih studenata sa likovnih akademija iz bivših jugoslovenskih republika.

Koloniju je osnovao Nezavisni univerzitet Banjaluka na inicijativu Fakulteta lijepe umjetnosti, koji radi u sastavu ovog univerziteta, s ciljem da se široj javnosti prezentuje likovno stvaralaštvo javnih i privatnih fakulteta s prostora bivše Jugoslavije.

Održava se u septembru i traje sedam dana.

Izložba je otvorena do 15. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana