Отворена изложба Биљане Гаврановић: “Природа сензибилитета” ретроспектива четири деценије рада

Данко Кузмановић
Отворена изложба Биљане Гаврановић: “Природа сензибилитета” ретроспектива четири деценије рада

БАЊАЛУКА - Самостална изложба умјетнице Биљане Гаврановић под називом “Природа сензибилитета” отворена је Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Концепт приликом формирања и постављања изложбе, по ријечима кустоса изложбе Маше Чавић, био је поставити ретроспективну изложбу и приближити публици четири деценије рада Биљане Гаврановић. Изложба не прати хронолошки ток јер умјетност коју ова ауторка ствара није одређена ни временом ни простором, она је уско повезана с емоционалним, психолошким и имагинарним свијетом умјетнице.

- Морам да напоменем да је био велики изазов поставити ретроспективну изложбу Биљане Гаврановић, с обзиром на то да је то умјетница која иза себе има више од 40 година каријере и чији је опус веома богат и плодан. Концепт је био издвојити најрепрезентативније радове и на тај начин приближити публици чиме се Биљана Гаврановић бави. Полазиште свих њених радова и циклуса јесте природа. Дакле, покушали смо дочарати поетско-визуелни језик којим се умјетница служи - казала је Чавићева.

Стваралаштво Биљане Гаврановић је увијек било спонтано и интуитивно.

- Њен сликарски језик се базира на природи, њено стваралаштво није строго дефинисано правилима, већ је веома спонтано и интуитивно. То је оно што га чини посебним, и то је неки лајтмотив који се провлачи кроз ових 40 година - рекла је Чавићева.

Умјетница је казала да је изложба подијељена у неколико циклуса.

- Највећи изазов у ове четири деценије рада ми је та инспирација која је долазила из подсвијести. Тема је увијек била природа, с тим да је више нагласак на апстракцији, тако да је сваки циклус одвојен. Има неколико циклуса - “Пржна поља”, “Асоцијативни пејзажи”, “Тотеми”, “Клупка”, “Мухе”, “Птице” и други - истакла је Гаврановићева.

Директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић је приликом отварања изложбе рекла да је савремена умјетност у БиХ и те како жива и да има један чврст континуитет.

- Овом ретроспективом у једном суженом облику желимо да нагласимо 40 година рада Биљане Гаврановић и да представимо рад уважене професорице с Академије умјетности, иначе жене која је међу првим зачетницима савремене умјетности на простору БиХ. Изложбом желимо да кажемо да је МСУРС отворено мјесто за умјетника са наших простора, за умјетнике свих генерација. Желимо да покажемо и то колико је савремена умјетност овдје заправо жива и да прикажемо преданост наше умјетнице која је цијели свој живот посветила умјетности и предавањима - нагласила је Вујковићева.

Изложба ће бити отворена до 18. октобра.

Поклон

Поводом затварања изложбе “Свијет/Град” аустријског умјетника Волфганга Лернера у Музеју савремене умјетности Републике Српске, умјетник је одлучио да видео-инсталацију “Мединео”, која је премијерно приказана у Бањалуци а постављена у централном простору изложбене поставке, поклони музеју. Ријеч је о петоканалној видео-инсталацији која броји више хиљада фотографија и видеа снимљених широм Медитерана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана