Otvorena izložba Biljane Gavranović: “Priroda senzibiliteta” retrospektiva četiri decenije rada

Danko Kuzmanović
Otvorena izložba Biljane Gavranović: “Priroda senzibiliteta” retrospektiva četiri decenije rada

BANjALUKA - Samostalna izložba umjetnice Biljane Gavranović pod nazivom “Priroda senzibiliteta” otvorena je Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Koncept prilikom formiranja i postavljanja izložbe, po riječima kustosa izložbe Maše Čavić, bio je postaviti retrospektivnu izložbu i približiti publici četiri decenije rada Biljane Gavranović. Izložba ne prati hronološki tok jer umjetnost koju ova autorka stvara nije određena ni vremenom ni prostorom, ona je usko povezana s emocionalnim, psihološkim i imaginarnim svijetom umjetnice.

- Moram da napomenem da je bio veliki izazov postaviti retrospektivnu izložbu Biljane Gavranović, s obzirom na to da je to umjetnica koja iza sebe ima više od 40 godina karijere i čiji je opus veoma bogat i plodan. Koncept je bio izdvojiti najreprezentativnije radove i na taj način približiti publici čime se Biljana Gavranović bavi. Polazište svih njenih radova i ciklusa jeste priroda. Dakle, pokušali smo dočarati poetsko-vizuelni jezik kojim se umjetnica služi - kazala je Čavićeva.

Stvaralaštvo Biljane Gavranović je uvijek bilo spontano i intuitivno.

- Njen slikarski jezik se bazira na prirodi, njeno stvaralaštvo nije strogo definisano pravilima, već je veoma spontano i intuitivno. To je ono što ga čini posebnim, i to je neki lajtmotiv koji se provlači kroz ovih 40 godina - rekla je Čavićeva.

Umjetnica je kazala da je izložba podijeljena u nekoliko ciklusa.

- Najveći izazov u ove četiri decenije rada mi je ta inspiracija koja je dolazila iz podsvijesti. Tema je uvijek bila priroda, s tim da je više naglasak na apstrakciji, tako da je svaki ciklus odvojen. Ima nekoliko ciklusa - “Pržna polja”, “Asocijativni pejzaži”, “Totemi”, “Klupka”, “Muhe”, “Ptice” i drugi - istakla je Gavranovićeva.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković je prilikom otvaranja izložbe rekla da je savremena umjetnost u BiH i te kako živa i da ima jedan čvrst kontinuitet.

- Ovom retrospektivom u jednom suženom obliku želimo da naglasimo 40 godina rada Biljane Gavranović i da predstavimo rad uvažene profesorice s Akademije umjetnosti, inače žene koja je među prvim začetnicima savremene umjetnosti na prostoru BiH. Izložbom želimo da kažemo da je MSURS otvoreno mjesto za umjetnika sa naših prostora, za umjetnike svih generacija. Želimo da pokažemo i to koliko je savremena umjetnost ovdje zapravo živa i da prikažemo predanost naše umjetnice koja je cijeli svoj život posvetila umjetnosti i predavanjima - naglasila je Vujkovićeva.

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra.

Poklon

Povodom zatvaranja izložbe “Svijet/Grad” austrijskog umjetnika Volfganga Lernera u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, umjetnik je odlučio da video-instalaciju “Medineo”, koja je premijerno prikazana u Banjaluci a postavljena u centralnom prostoru izložbene postavke, pokloni muzeju. Riječ je o petokanalnoj video-instalaciji koja broji više hiljada fotografija i videa snimljenih širom Mediterana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana