Одржана смотра фолклора

Srna
Foto: Srna

ИСТОЧНО НОВО САРЈЕВО- У културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је, у оквиру 16. Сабора српског изворног народног стваралаштва, одржана смотра фолклора на којој су учествовала културно-умјетничка друштва из БиХ, Србије и Црне Горе.

Ранко Скакавац, предсједник Српског културно-умјетничког друштва "Војковићи", организатор Сабора, рекао је да је учествовао и најбољи гуслар свих српских земаља Максим Војводић.

Војводић, члан пјевачког друштва "Печа" из Подгорице, рекао је да се вечерас представио пјесмом "Српска Спарта" која је обиљежила догађаје из претходних неколико година у вези са литијама, док се пјевачка група представила пјесмама из Црне Горе и Херцеговине.

Први пут на Сабору је наступило и Удружење за очување традиције "Бирач" из Власенице, а њихов члан Сања Милић навела је да су се представили влашким играма кореографа Ђорђа Васића.

"Наше удружење основано је прије четири године, тренутно имамо око 100 чланова, а надамо се да ће ове године бити и мало више од тог броја", рекла је Милићева.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ће такмичарски дио бити организован за викенд, да ће се сутра друштва такмичити за титулу свеукупног побједника, а да је недјеља, 4. септембера, финални дан.

"План је да се испред школе `Алекса Шантић` у литији иде до цркве Светог Петра Сарајевског, затим слиједи такмичарски програм, проглашење побједника и народно весеље", навео је Божовић.

Он је додао да финансијска средстава за одређене активности у посљедњих неколико година обезбјеђују министарстава Влада Републике Српске и Србије а посебну захвалност упутио је Покрајинском фонду за избјегла и расељена лица Војводине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана