Održana smotra folklora

Srna
Foto: Srna

ISTOČNO NOVO SARJEVO- U kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je, u okviru 16. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, održana smotra folklora na kojoj su učestvovala kulturno-umjetnička društva iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Ranko Skakavac, predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Vojkovići", organizator Sabora, rekao je da je učestvovao i najbolji guslar svih srpskih zemalja Maksim Vojvodić.

Vojvodić, član pjevačkog društva "Peča" iz Podgorice, rekao je da se večeras predstavio pjesmom "Srpska Sparta" koja je obilježila događaje iz prethodnih nekoliko godina u vezi sa litijama, dok se pjevačka grupa predstavila pjesmama iz Crne Gore i Hercegovine.

Prvi put na Saboru je nastupilo i Udruženje za očuvanje tradicije "Birač" iz Vlasenice, a njihov član Sanja Milić navela je da su se predstavili vlaškim igrama koreografa Đorđa Vasića.

"Naše udruženje osnovano je prije četiri godine, trenutno imamo oko 100 članova, a nadamo se da će ove godine biti i malo više od tog broja", rekla je Milićeva.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će takmičarski dio biti organizovan za vikend, da će se sutra društva takmičiti za titulu sveukupnog pobjednika, a da je nedjelja, 4. septembera, finalni dan.

"Plan je da se ispred škole `Aleksa Šantić` u litiji ide do crkve Svetog Petra Sarajevskog, zatim slijedi takmičarski program, proglašenje pobjednika i narodno veselje", naveo je Božović.

On je dodao da finansijska sredstava za određene aktivnosti u posljednjih nekoliko godina obezbjeđuju ministarstava Vlada Republike Srpske i Srbije a posebnu zahvalnost uputio je Pokrajinskom fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana