Одржана манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

Срна
Одржана манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића"

СРЕБРЕНИЦА - У Сребреници је вечерас одржана прва културна манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића", у организацији локалног Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета", те уручене награде за најбољи есеј, пјесму, новинарски и литерарни рад.

Програм је почео бесједом професора српског језика и књижевности Душана Пејића о филологу и књижевнику Луки Милованову Георгијевићу, рођеном 1784. године у Сребреници, по којем је ова културна манифестација добила назив.

Након бесједе, представљено је издаваштво сребреничке "Просвјете" у посљедњој години - пети број часописа за културу, умјетност и науку "Сребрни вијенац" и књига "Народна поетска хроника - Пјесмо моја".

О књизи су говорили приређивач, новинар и публициста Миро Пејић и рецензент, књижевник Аћим Тодоровић.

У музичком дијелу манифестације представили су се студенти Музичке академије Унивезитета Источно Сарајево Бобана Тешић на виолини и Алекса Мирковић на хармоници, изводећи композиције савремених музичких стваралаца.

Љубитељима писане ријечи представили су се књижевни ствараоци из завичаја Луке Милованова Георгијевића.

Своје стихове рецитовали су Ратко Марковић Риђанин, Љубисав Симић, Дејан Коловић, Марко Миловановић Марун, а своје епске стихове уз гусле је отпјевао пјесник и гуслар Душан Пејић.

Након културног програма, уручене су награде "Просвјете" ауторима побједничких радова пристиглих на конкурс за најбољи есеј о Луки Милованову, затим за поезију, новинарски текст и литерарни рад.

Ове године "Просвјета" је први пут организовала ову манифестацију и том приликом установила књижевну награду у двије категорије, за есеј и за поезију, која носи назив "Лука Милованов Георгијевић", те новинарску награду "Бошко Миловановић" и литерарну награду "Живан Јовановић" за ученике.

Све три награде носе имена Сребреничана који су дали велики допринос филологији, просвјети и развоју новинарства и демократије.

Прву награда за поезију освојила је пјесникињи из Братунца Теодора Кошарац, другу Радован Синђелић из Шапца, а трећу Александра Матић из Братунца.

У новом броју часописа "Сребрни вијенац" објављене су пјесме од 21 аутора пристигле на конкурс.

Књижевна награда за есеј о Луки Милованову уручена је Душану Пејићу из Сребренице, док су новинарске награде добили Петра Нешић из Ниша и Младен Којић из Сребренице.

Ученица сребреничког Средњошколског центра Тијана Марковић освојила је награду "Живан Јовановић" за најбољи ђачки литерарни рад.

На конкурс је стигло укупно 48 пријава аутора из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

"Просвјета" је установила и додјељивање једне студентске стипендије коју је ове године додијелила најбољем студенту из Сребренице Душану Пејићу, који је основне студије српског језика и књижевности завршио са просјечном оцјеном десет и наставио мастер студије.

Културно-просвјетна манифестација "Стопама Луке Милованова Георгијевића" је омаж лику и дјелу овом филологу и књижевнику, поријеклом из Осата код Сребренице.

Милованов је током кратког живота, као један од највећих интелектуалаца свога доба, био претеча стварања савременог српског писма и правописа које је усавршио и публиковао Вук Стефановић Караџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана