Održana manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

Srna
Održana manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića"

SREBRENICA - U Srebrenici je večeras održana prva kulturna manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića", u organizaciji lokalnog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta", te uručene nagrade za najbolji esej, pjesmu, novinarski i literarni rad.

Program je počeo besjedom profesora srpskog jezika i književnosti Dušana Pejića o filologu i književniku Luki Milovanovu Georgijeviću, rođenom 1784. godine u Srebrenici, po kojem je ova kulturna manifestacija dobila naziv.

Nakon besjede, predstavljeno je izdavaštvo srebreničke "Prosvjete" u posljednjoj godini - peti broj časopisa za kulturu, umjetnost i nauku "Srebrni vijenac" i knjiga "Narodna poetska hronika - Pjesmo moja".

O knjizi su govorili priređivač, novinar i publicista Miro Pejić i recenzent, književnik Aćim Todorović.

U muzičkom dijelu manifestacije predstavili su se studenti Muzičke akademije Univeziteta Istočno Sarajevo Bobana Tešić na violini i Aleksa Mirković na harmonici, izvodeći kompozicije savremenih muzičkih stvaralaca.

Ljubiteljima pisane riječi predstavili su se književni stvaraoci iz zavičaja Luke Milovanova Georgijevića.

Svoje stihove recitovali su Ratko Marković Riđanin, Ljubisav Simić, Dejan Kolović, Marko Milovanović Marun, a svoje epske stihove uz gusle je otpjevao pjesnik i guslar Dušan Pejić.

Nakon kulturnog programa, uručene su nagrade "Prosvjete" autorima pobjedničkih radova pristiglih na konkurs za najbolji esej o Luki Milovanovu, zatim za poeziju, novinarski tekst i literarni rad.

Ove godine "Prosvjeta" je prvi put organizovala ovu manifestaciju i tom prilikom ustanovila književnu nagradu u dvije kategorije, za esej i za poeziju, koja nosi naziv "Luka Milovanov Georgijević", te novinarsku nagradu "Boško Milovanović" i literarnu nagradu "Živan Jovanović" za učenike.

Sve tri nagrade nose imena Srebreničana koji su dali veliki doprinos filologiji, prosvjeti i razvoju novinarstva i demokratije.

Prvu nagrada za poeziju osvojila je pjesnikinji iz Bratunca Teodora Košarac, drugu Radovan Sinđelić iz Šapca, a treću Aleksandra Matić iz Bratunca.

U novom broju časopisa "Srebrni vijenac" objavljene su pjesme od 21 autora pristigle na konkurs.

Književna nagrada za esej o Luki Milovanovu uručena je Dušanu Pejiću iz Srebrenice, dok su novinarske nagrade dobili Petra Nešić iz Niša i Mladen Kojić iz Srebrenice.

Učenica srebreničkog Srednjoškolskog centra Tijana Marković osvojila je nagradu "Živan Jovanović" za najbolji đački literarni rad.

Na konkurs je stiglo ukupno 48 prijava autora iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije i Hrvatske.

"Prosvjeta" je ustanovila i dodjeljivanje jedne studentske stipendije koju je ove godine dodijelila najboljem studentu iz Srebrenice Dušanu Pejiću, koji je osnovne studije srpskog jezika i književnosti završio sa prosječnom ocjenom deset i nastavio master studije.

Kulturno-prosvjetna manifestacija "Stopama Luke Milovanova Georgijevića" je omaž liku i djelu ovom filologu i književniku, porijeklom iz Osata kod Srebrenice.

Milovanov je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, bio preteča stvaranja savremenog srpskog pisma i pravopisa koje je usavršio i publikovao Vuk Stefanović Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana