Објављен нови интеграл познатог стрипа под називом “Прах и пепео”: “Вековници” сага без краја

Бранислав Предојевић
Објављен нови интеграл познатог стрипа под називом “Прах и пепео”: “Вековници” сага без краја

БАЊАЛУКА - Стрип сценариста Марко Стојановић наставио је мисију објављивања свог култног стрип серијала у луксузним издањима са интегралом број два, названим “Вековници: Прах и пепео”.

Друга интегрална књига “Вековника”, како јој назив сугерише, садржи приче “Прах”, четврти наставак или трећи број серијала (серијал је кренуо од нултог броја) и “Пепео”, четврти број серијала, односно пети наставак. Трећи број “Вековника” су графички обрадили цртачи Милорад Вицановић Маза, Игор Јовчевски, а колор су радили Дејан Седлан и Зоран Јовановић, док је четврти такође радио Милорад Вицановић Маза те Данијел Атанасов и Филип Андроник, а боју су уносили Иван Шаиновић, Озрен Миждало и Дамјан Михаилов.

Од прве књиге, објављене 2007. године у четири броја “Политикиног забавника”, стрип-серијал “Вековници” - који данас живи у дванаест албума, изградио је и потврдио статус најдуговечнијег и најважнијег стрип подухвата на српском језику. Већ увелико култни серијал у 2020. години дочекао је издање у виду првог Интеграла (прва два броја серијала “Реквијем” и “Пасји живот” у тврдом повезу и колору, на 134 странице), а у 2019. изашао је за сада посљедњи редовни, 10. албум “Барон и терор”, што је по ријечима његовог сценаристе, надмашило све почетне планове настале почетком вијека. Гледано из угла публике, критике и струке серијал “Вековници” су историјски догађај за домаћи стрип, прије свега због идеје о јунацима и комплексној причи из домаћег миљеа и начину на који се око једног стрипа повезао огроман број домаћих аутора (те неколико иностраних гостију), а Стојановић као кључни сценариста овог подухвата каже да крај ове саге сигурно није ни близу.

- Није на мени да процењујем значај овог серијала, али више пута ми је скренута пажња да је ово јединствен пројекат по броју и квалитету аутора који у њему учествују, по томе колико је по карактеру и осећају баш балкански, а прилично га уникатним чини и то што сви они који раде на њему то чине потпуно волонтерски, без икакве надокнаде. Планирам да “Вековнике” радим док год се будем бавио стрипом. Незахвално је прогнозирати до када ће то бити, али мислим да можемо рећи да ће се “Вековници” радити до даљег - јасан је он.

Ова збирка је као и претходни интеграл, самостално ауторско издање Удружења љубитеља стрипа и писане речи “Никола Митровић Кокан”, иза којег стоји Стојковић. Албум је А4 формата, у боји, са тврдим повезом, објављен на укупно 132 странице.

Редовна издања

У припреми су и два редовна албума, која се очекују у току ове године.

- Видећемо који ће бити први на менију, да ли ће то бити “Избор”, урађен са петнаестак ауторки са простора читавог Балкана који се бави судбином амазонке Аеле или својеврстан наставак нултог, бајковитог албума под називом “Истина и друге бајке”, на којем је такође сарађивала шаролика екипа од Истанбула до Триглава - каже Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана