Objavljen novi integral poznatog stripa pod nazivom “Prah i pepeo”: “Vekovnici” saga bez kraja

Branislav Predojević
Objavljen novi integral poznatog stripa pod nazivom “Prah i pepeo”: “Vekovnici” saga bez kraja

BANjALUKA - Strip scenarista Marko Stojanović nastavio je misiju objavljivanja svog kultnog strip serijala u luksuznim izdanjima sa integralom broj dva, nazvanim “Vekovnici: Prah i pepeo”.

Druga integralna knjiga “Vekovnika”, kako joj naziv sugeriše, sadrži priče “Prah”, četvrti nastavak ili treći broj serijala (serijal je krenuo od nultog broja) i “Pepeo”, četvrti broj serijala, odnosno peti nastavak. Treći broj “Vekovnika” su grafički obradili crtači Milorad Vicanović Maza, Igor Jovčevski, a kolor su radili Dejan Sedlan i Zoran Jovanović, dok je četvrti takođe radio Milorad Vicanović Maza te Danijel Atanasov i Filip Andronik, a boju su unosili Ivan Šainović, Ozren Miždalo i Damjan Mihailov.

Od prve knjige, objavljene 2007. godine u četiri broja “Politikinog zabavnika”, strip-serijal “Vekovnici” - koji danas živi u dvanaest albuma, izgradio je i potvrdio status najdugovečnijeg i najvažnijeg strip poduhvata na srpskom jeziku. Već uveliko kultni serijal u 2020. godini dočekao je izdanje u vidu prvog Integrala (prva dva broja serijala “Rekvijem” i “Pasji život” u tvrdom povezu i koloru, na 134 stranice), a u 2019. izašao je za sada posljednji redovni, 10. album “Baron i teror”, što je po riječima njegovog scenariste, nadmašilo sve početne planove nastale početkom vijeka. Gledano iz ugla publike, kritike i struke serijal “Vekovnici” su istorijski događaj za domaći strip, prije svega zbog ideje o junacima i kompleksnoj priči iz domaćeg miljea i načinu na koji se oko jednog stripa povezao ogroman broj domaćih autora (te nekoliko inostranih gostiju), a Stojanović kao ključni scenarista ovog poduhvata kaže da kraj ove sage sigurno nije ni blizu.

- Nije na meni da procenjujem značaj ovog serijala, ali više puta mi je skrenuta pažnja da je ovo jedinstven projekat po broju i kvalitetu autora koji u njemu učestvuju, po tome koliko je po karakteru i osećaju baš balkanski, a prilično ga unikatnim čini i to što svi oni koji rade na njemu to čine potpuno volonterski, bez ikakve nadoknade. Planiram da “Vekovnike” radim dok god se budem bavio stripom. Nezahvalno je prognozirati do kada će to biti, ali mislim da možemo reći da će se “Vekovnici” raditi do daljeg - jasan je on.

Ova zbirka je kao i prethodni integral, samostalno autorsko izdanje Udruženja ljubitelja stripa i pisane reči “Nikola Mitrović Kokan”, iza kojeg stoji Stojković. Album je A4 formata, u boji, sa tvrdim povezom, objavljen na ukupno 132 stranice.

Redovna izdanja

U pripremi su i dva redovna albuma, koja se očekuju u toku ove godine.

- Videćemo koji će biti prvi na meniju, da li će to biti “Izbor”, urađen sa petnaestak autorki sa prostora čitavog Balkana koji se bavi sudbinom amazonke Aele ili svojevrstan nastavak nultog, bajkovitog albuma pod nazivom “Istina i druge bajke”, na kojem je takođe sarađivala šarolika ekipa od Istanbula do Triglava - kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana