Нова читања мајстора умјетничког дизајна

Бранислав Предојевић
Нова читања мајстора умјетничког дизајна

БАЊАЛУКА - Неконвенционална ретроспективна изложба "Лицем у лице" свјетски признатог графичког дизајнера и илустратора Мирка Илића биће отворена 11. априла у 19 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Изложба Мирка Илића, једног од водећих свјетских дизајнера, рођеног у Бијељини, приказаће неколико циклуса плаката и других радова графичког дизајна, од којих је један број поклоњен Музеју савремене умјетности Републике Српске. У оквиру изложбе биће приказани његови оригинални радови који су дио збирке Музеја модерне и сувремене умјетности у Ријеци, плакати израђени за Југословенско драмско позориште у Београду и табле стрипова комбиноване са репродукцијама.

У петак, 12. априла, у 19 часова биће приређен разговор о изложби "Лицем у лице" са Илићем, графичким дизајнером и кустосом изложбе Марком Голубом, графичким дизајнером Борутом Вилдом и графичким дизајнером и историчарем умјетности Дејаном Кршићем.

A close up of a statueDescription automatically generated

Изложба је подијељена на три цјелине које носе заједнички наслов "Лицем у лице".   Цјелина "Из повијести људске глупости - Дизајнерска повијест свијета" је својеврсни приказ различитих фрагмената из опуса дизајна, илустрације и стрипа у којима умјетник евоцира неке од најважнијих и кључних догађаја у историји. Друга цјелина "Пуно буке ни око чега" представља позоришне плакате - с једне стране плакате из колекције Музеја модерне и сувремене умјетности у Ријеци, а с друге стране плакате представа одиграних посљедњих шест сезона у Југословенском драмском позоришту, као и неколико рецентних плаката представа одиграних у "Линколн театру". Коначно, трећу цјелину "Водоравно и окомито" чине стрипови, како они из загребачког периода и времена часописа "Полет", тако и нови који под насловом "А.Ц. 2020" настају од 2020. године па до данас.

Изложба "Лицем у лице" даје нам могућност слојевитог читања Илићевог разноврсног стилског и умјетничког израза, а његов примјер нам показује начин на који је могуће развијати интернационалну дизајнерску каријеру као јединствену причу која је остварила свјетски домет и утицај. Као стрип аутор, илустратор и дизајнер Илић је дефинисао "лице" југословенске поп културе седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека. Као аутор бројних омота музичких плоча био је активан и равноправан учесник музичке и супкултурне сцене тог периода, иницијатор је те један од протагониста неформалне групе аутора "Нови квадрат", незаобилазног феномена стрипа код нас, а његове насловнице политичких магазина сугестивно су и критички визуелно документовале друштвену и политичку слику читаве регије.

Марко Голуб и Дејан Кршић, кустоси изложбе, кажу да је Илићев рад мајсторство преношења комплексних мисли на ефектан и комуникативан начин.

- Доиста, гдје год се нашли у Илићевом големом илустраторском, дизајнерском и стриповском опусу, наићи ћемо на снажне и памтљиве слике, на комплексне мисли пренесене на сажет, ефектан и комуникативан начин, на аутора способног дозвати и најдраматичније спознаје о свијету у којем живимо без имало дословности и површинске експресивности. Мирко Илић је неко ко ствари разумије на врло апстрактан, вербалан начин, а интерпретира их на приказивачки, визуелан начин у којем све вербално, па и наше тумачење, дјелује немоћно у артикулацији оног што видимо -пише у најави изложбе. Поставка је отворена до 6. јуна 2024.

A light shining through a ceiling with eyesDescription automatically generated with medium confidence

Биографија

Мирко Илић (Бијељина, 1956) завршио је Школу примијењене умјетности и дизајна у Загребу, гдје од средине седамдесетих до средине осамдесетих година прошлог вијека објављује стрипове и илустрације, те дизајнира за омладинску штампу, дискографске куће, позоришта, политичке магазине и новине.

Први стрип је објавио 1976. године, а био је уредник стрипа и илустрација у Студентском листу и часопису "Полет". Током осамдесетих година радио је за популарне ревије и недјељнике "Старт", "Данас" и др. Средином осамдесетих година сели се у САД, гдје ради као илустратор за неке од најважнијих свјетских магазина и новина. Часопис "Тајм" га је 1991. именовао за умјетничког директора задуженог за међународна издања, а 1992. постао је умјетнички директор странице "Њујорк тајмс". Објавио је десетак књига о дизајну самостално или у коауторству са писцем и новинаром Стивеном Хелером. Добитник је бројних награда и признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана