Nova čitanja majstora umjetničkog dizajna

Branislav Predojević
Nova čitanja majstora umjetničkog dizajna

BANjALUKA - Nekonvencionalna retrospektivna izložba "Licem u lice" svjetski priznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića biće otvorena 11. aprila u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba Mirka Ilića, jednog od vodećih svjetskih dizajnera, rođenog u Bijeljini, prikazaće nekoliko ciklusa plakata i drugih radova grafičkog dizajna, od kojih je jedan broj poklonjen Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. U okviru izložbe biće prikazani njegovi originalni radovi koji su dio zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, plakati izrađeni za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu i table stripova kombinovane sa reprodukcijama.

U petak, 12. aprila, u 19 časova biće priređen razgovor o izložbi "Licem u lice" sa Ilićem, grafičkim dizajnerom i kustosom izložbe Markom Golubom, grafičkim dizajnerom Borutom Vildom i grafičkim dizajnerom i istoričarem umjetnosti Dejanom Kršićem.

A close up of a statueDescription automatically generated

Izložba je podijeljena na tri cjeline koje nose zajednički naslov "Licem u lice".   Cjelina "Iz povijesti ljudske gluposti - Dizajnerska povijest svijeta" je svojevrsni prikaz različitih fragmenata iz opusa dizajna, ilustracije i stripa u kojima umjetnik evocira neke od najvažnijih i ključnih događaja u istoriji. Druga cjelina "Puno buke ni oko čega" predstavlja pozorišne plakate - s jedne strane plakate iz kolekcije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, a s druge strane plakate predstava odigranih posljednjih šest sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, kao i nekoliko recentnih plakata predstava odigranih u "Linkoln teatru". Konačno, treću cjelinu "Vodoravno i okomito" čine stripovi, kako oni iz zagrebačkog perioda i vremena časopisa "Polet", tako i novi koji pod naslovom "A.C. 2020" nastaju od 2020. godine pa do danas.

Izložba "Licem u lice" daje nam mogućnost slojevitog čitanja Ilićevog raznovrsnog stilskog i umjetničkog izraza, a njegov primjer nam pokazuje način na koji je moguće razvijati internacionalnu dizajnersku karijeru kao jedinstvenu priču koja je ostvarila svjetski domet i uticaj. Kao strip autor, ilustrator i dizajner Ilić je definisao "lice" jugoslovenske pop kulture sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Kao autor brojnih omota muzičkih ploča bio je aktivan i ravnopravan učesnik muzičke i supkulturne scene tog perioda, inicijator je te jedan od protagonista neformalne grupe autora "Novi kvadrat", nezaobilaznog fenomena stripa kod nas, a njegove naslovnice političkih magazina sugestivno su i kritički vizuelno dokumentovale društvenu i političku sliku čitave regije.

Marko Golub i Dejan Kršić, kustosi izložbe, kažu da je Ilićev rad majstorstvo prenošenja kompleksnih misli na efektan i komunikativan način.

- Doista, gdje god se našli u Ilićevom golemom ilustratorskom, dizajnerskom i stripovskom opusu, naići ćemo na snažne i pamtljive slike, na kompleksne misli prenesene na sažet, efektan i komunikativan način, na autora sposobnog dozvati i najdramatičnije spoznaje o svijetu u kojem živimo bez imalo doslovnosti i površinske ekspresivnosti. Mirko Ilić je neko ko stvari razumije na vrlo apstraktan, verbalan način, a interpretira ih na prikazivački, vizuelan način u kojem sve verbalno, pa i naše tumačenje, djeluje nemoćno u artikulaciji onog što vidimo -piše u najavi izložbe. Postavka je otvorena do 6. juna 2024.

A light shining through a ceiling with eyesDescription automatically generated with medium confidence

Biografija

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956) završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine sedamdesetih do sredine osamdesetih godina prošlog vijeka objavljuje stripove i ilustracije, te dizajnira za omladinsku štampu, diskografske kuće, pozorišta, političke magazine i novine.

Prvi strip je objavio 1976. godine, a bio je urednik stripa i ilustracija u Studentskom listu i časopisu "Polet". Tokom osamdesetih godina radio je za popularne revije i nedjeljnike "Start", "Danas" i dr. Sredinom osamdesetih godina seli se u SAD, gdje radi kao ilustrator za neke od najvažnijih svjetskih magazina i novina. Časopis "Tajm" ga je 1991. imenovao za umjetničkog direktora zaduženog za međunarodna izdanja, a 1992. postao je umjetnički direktor stranice "Njujork tajms". Objavio je desetak knjiga o dizajnu samostalno ili u koautorstvu sa piscem i novinarom Stivenom Helerom. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana