На “Дукафесту” студентски филмови из цијелог свијета

Илијана Божић
На “Дукафесту” студентски филмови из цијелог свијета

Бањалука - Међународни фестивал студентског филма “укафест” који су основали студенти Драмског одсјека бањалучке Академије умјетности као сјећање на трагично преминулог колегу и пријатеља Душана Дукића Дуку, враћа се након пет година паузе.

Фестивал ће бити одржан од  21. до 24. новембра у Градском позоришту “Јазавац”.

Портпарол фестивала Кристина Шиканић истакла је да посјетиоце очекују пројекције 47 студентских остварења из цијелог свијета, и то 20 играних и 47 документарних који ће бити приказани у такмичарском дијелу програма.

- У питању је селекција од 1.561 филма из 91 државе, колико их је пристигло на конкурс “Дукафеста”. Анимирани и филмови студената Академије умјетности чиниће дио ревијалног програма који ће бити подијељен у два  блока од по 90 минута. Други дио ревијалног програма чиниће промоција диптиха  књига “Критички водич кроз српски филм,  2000. до 2017.” и “Тхе Бест Сербиан Филмс оф тхе 21ст Центурџ”, у издању Филмског центра Србије које заједнички потписују Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић - рекла је Шиканићева.

Она је истакла да је “Дукафест” намијењен љубитељима филма, али да је посебно фокусиран на младе људе, студенте и средњошколце.

- Ове године програм подразумијева и презентације драмског одсјека Академије средњошколцима, те мастер клас из режије. Важни су филмови студената са Академије који су ове године били награђени на Сарајево филм фестивалу - казала је Шиканићева и додала да је ријеч о филмовима “Коста Курта” Саше Карановића и  “Нисам овде” Саре Радусиновић.

Жири “Дукафеста” чине режисер Саша Хајдуковић, те режисери Немања Ћеранић и Владимир Тагић.

Редитељ Саша Хајдуковић саопштио је да је циљ фестивала да се повећа критичка маса људи који прате и воле филм, као и да се студентски филм представи новим генерацијама публике.

-”Дукафест” има амбиције да буде манифестација од ширег друштвеног значаја. Замишљен је као покретач што значи да неће чекати развој средине како би и сам растао, већ обрнуто, он се намјерава развијати како би с њим расла средина - нагласио је Хајдуковић.

“Дукафест” организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ, уз подршку Министарства просвјете и културе РС и града Бањалука. Главни спонзор фестивала је компанија м:тел. Улаз на све програмске садржаје биће бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана