Na “Dukafestu” studentski filmovi iz cijelog svijeta

Ilijana Božić
Na “Dukafestu” studentski filmovi iz cijelog svijeta

Banjaluka - Međunarodni festival studentskog filma “ukafest” koji su osnovali studenti Dramskog odsjeka banjalučke Akademije umjetnosti kao sjećanje na tragično preminulog kolegu i prijatelja Dušana Dukića Duku, vraća se nakon pet godina pauze.

Festival će biti održan od  21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu “Jazavac”.

Portparol festivala Kristina Šikanić istakla je da posjetioce očekuju projekcije 47 studentskih ostvarenja iz cijelog svijeta, i to 20 igranih i 47 dokumentarnih koji će biti prikazani u takmičarskom dijelu programa.

- U pitanju je selekcija od 1.561 filma iz 91 države, koliko ih je pristiglo na konkurs “Dukafesta”. Animirani i filmovi studenata Akademije umjetnosti činiće dio revijalnog programa koji će biti podijeljen u dva  bloka od po 90 minuta. Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha  knjiga “Kritički vodič kroz srpski film,  2000. do 2017.” i “The Best Serbian Films of the 21st Centurdž”, u izdanju Filmskog centra Srbije koje zajednički potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević - rekla je Šikanićeva.

Ona je istakla da je “Dukafest” namijenjen ljubiteljima filma, ali da je posebno fokusiran na mlade ljude, studente i srednjoškolce.

- Ove godine program podrazumijeva i prezentacije dramskog odsjeka Akademije srednjoškolcima, te master klas iz režije. Važni su filmovi studenata sa Akademije koji su ove godine bili nagrađeni na Sarajevo film festivalu - kazala je Šikanićeva i dodala da je riječ o filmovima “Kosta Kurta” Saše Karanovića i  “Nisam ovde” Sare Radusinović.

Žiri “Dukafesta” čine režiser Saša Hajduković, te režiseri Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić.

Reditelj Saša Hajduković saopštio je da je cilj festivala da se poveća kritička masa ljudi koji prate i vole film, kao i da se studentski film predstavi novim generacijama publike.

-”Dukafest” ima ambicije da bude manifestacija od šireg društvenog značaja. Zamišljen je kao pokretač što znači da neće čekati razvoj sredine kako bi i sam rastao, već obrnuto, on se namjerava razvijati kako bi s njim rasla sredina - naglasio je Hajduković.

“Dukafest” organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti KROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS i grada Banjaluka. Glavni sponzor festivala je kompanija m:tel. Ulaz na sve programske sadržaje biće besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana