На данашњи дан рођен је Владо Милошевић, Бањалучанин кога је цијенио цијели свијет

ГС
На данашњи дан рођен је Владо Милошевић, Бањалучанин кога је цијенио цијели свијет

БАЊАЛУКА - На данашњи дан, 10. априла 1901. године у Бањалуци је рођен композитор и етномузиколог Владо Милошевић, једно од најзначајнијих имена југословенске и српске музичке умјетности.

Милошевић је у Бањалуци завршио основну школу и гимназију. Студије, прво историје и географије, завршио је у Београду, а потом и музике, педагошки смјер, у Загребу. Предавао је на Учитељској и Музичкој школи у Бањалуци и Нишу, радио је у Музеју Босанске крајине и дириговао хором СПД "Јединство", пише портал Мондо.

Као композитор, Владо Милошевић је почео с хармонизацијама и обрадама за хор, прешао на соло пјесме, написао руковјет "Пјесме са Змијања", што је хорска сублимација његовог односа према народној пјесми и стваралачком приступу фолклору, да би послије Другог свјетског рата компоновао више камерних и оркестарских дјела, дајући као круну свом стваралаштву, у формалном смислу, оперу "Јазавац пред судом".

Као мелограф обишао је готово свако село Босанске крајине и забиљежио све врсте народног пјевања. Већину записа је транскрибовао и објавио у четири књиге, којима је касније придодао књигу о севдалинци, двије збирке пјесама из НОБ-а и књигу "Равна пјесма".

- Иако интровертан, био је весео и духовит човјек, бритких запажања, инспиративан саговорник, одличан познавалац менталитета нашег народа. Подједнако су га поштовали сви људи добре воље. Својим животом, радом и дјелима музички бард Владо Милошевић обогатио је српску и свеукупну југословенску музичку културу - присјетио се Милорад Кењаловић великог музичког барда, у тексту за "Путеве".

За изузетне доприносе у свим областима свог рада, Владо Милошевић је добио више државних награда, а био је и члан Академије наука и умјетности БиХ. На ширем простору некадашње Босанске крајине, Милошевић је својим дјеловањем обиљежио двадесети вијек.

- Мало је то неуобичајено за наше прилике: Музеј Босанске Крајине у Бањалуци добија бројна писма од најчувенијих свјетских универзитета. Пишу угледни професори из Оксфорда, Кембриџа, Њујорка, Лос Анђелеса... Сви траже књиге „Босанске народне пјесме“ Владе Милошевића – писао је "Глас" 1. јануара 1964. године, у тексту поводом пензионисања Милошевића.

Умро је 6. фебруара 1990. године у Бањалуци, а сахрањен је на православном гробљу Свети Пантелија у Борику. У част овог великог прегаоца на културном и музичком пољу, некадашњег директора и професора Музичке школе у Бањалуци, ова школа 23. фебруара 1990. године мијења име и од тада носи име Владе Милошевића.

Посљедње године живота Владо Милошевић провео је у једној од вила у данашњој Улици краља Петра Првог Карађорђевића, у којој је била његова спомен-соба. Данас је у тој кући смјештена Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана