Na današnji dan rođen je Vlado Milošević, Banjalučanin koga je cijenio cijeli svijet

GS
Na današnji dan rođen je Vlado Milošević, Banjalučanin koga je cijenio cijeli svijet

BANjALUKA - Na današnji dan, 10. aprila 1901. godine u Banjaluci je rođen kompozitor i etnomuzikolog Vlado Milošević, jedno od najznačajnijih imena jugoslovenske i srpske muzičke umjetnosti.

Milošević je u Banjaluci završio osnovnu školu i gimnaziju. Studije, prvo istorije i geografije, završio je u Beogradu, a potom i muzike, pedagoški smjer, u Zagrebu. Predavao je na Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, radio je u Muzeju Bosanske krajine i dirigovao horom SPD "Jedinstvo", piše portal Mondo.

Kao kompozitor, Vlado Milošević je počeo s harmonizacijama i obradama za hor, prešao na solo pjesme, napisao rukovjet "Pjesme sa Zmijanja", što je horska sublimacija njegovog odnosa prema narodnoj pjesmi i stvaralačkom pristupu folkloru, da bi poslije Drugog svjetskog rata komponovao više kamernih i orkestarskih djela, dajući kao krunu svom stvaralaštvu, u formalnom smislu, operu "Jazavac pred sudom".

Kao melograf obišao je gotovo svako selo Bosanske krajine i zabilježio sve vrste narodnog pjevanja. Većinu zapisa je transkribovao i objavio u četiri knjige, kojima je kasnije pridodao knjigu o sevdalinci, dvije zbirke pjesama iz NOB-a i knjigu "Ravna pjesma".

- Iako introvertan, bio je veseo i duhovit čovjek, britkih zapažanja, inspirativan sagovornik, odličan poznavalac mentaliteta našeg naroda. Podjednako su ga poštovali svi ljudi dobre volje. Svojim životom, radom i djelima muzički bard Vlado Milošević obogatio je srpsku i sveukupnu jugoslovensku muzičku kulturu - prisjetio se Milorad Kenjalović velikog muzičkog barda, u tekstu za "Puteve".

Za izuzetne doprinose u svim oblastima svog rada, Vlado Milošević je dobio više državnih nagrada, a bio je i član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Na širem prostoru nekadašnje Bosanske krajine, Milošević je svojim djelovanjem obilježio dvadeseti vijek.

- Malo je to neuobičajeno za naše prilike: Muzej Bosanske Krajine u Banjaluci dobija brojna pisma od najčuvenijih svjetskih univerziteta. Pišu ugledni profesori iz Oksforda, Kembridža, Njujorka, Los Anđelesa... Svi traže knjige „Bosanske narodne pjesme“ Vlade Miloševića – pisao je "Glas" 1. januara 1964. godine, u tekstu povodom penzionisanja Miloševića.

Umro je 6. februara 1990. godine u Banjaluci, a sahranjen je na pravoslavnom groblju Sveti Pantelija u Boriku. U čast ovog velikog pregaoca na kulturnom i muzičkom polju, nekadašnjeg direktora i profesora Muzičke škole u Banjaluci, ova škola 23. februara 1990. godine mijenja ime i od tada nosi ime Vlade Miloševića.

Posljednje godine života Vlado Milošević proveo je u jednoj od vila u današnjoj Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, u kojoj je bila njegova spomen-soba. Danas je u toj kući smještena Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka - Beograd".

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana