Музеј Козаре: Отворена изложба легата Здравка Вајагића "Уздарја"

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре данас је отворена изложба "Уздарја" Здравка Вајагића коју чини 19 уља на платну које је умјетник поклонио Приједору и Новом Граду.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић изјавио је да је ријеч о снажним, експресивним и изузетно квалитетним ликовним дјелима, насталим у различитим периодима, по чему чине својеврсне ретроспективе, од којих је аутор 11 дјела поклонио Културно-образовном центру у Новом Граду, а осам Музеју Козаре у Приједору.

"У томе се огледа и значај ових легата за ове наше двије установе, али ту је и значај аутора. Његов стваралачки опус није бројан, али је изузетно квалитетан. Он је ученик Недељка Гвозденовића и, осим богатог стваралачког искуства, има и огромно искуство у педагошком раду и оснивач је и професор Академије за умјетност и консервацију у Београду", рекао је Радоњић новинарима у Приједору.

Документариста у галерији Културно-образовног центра Нови Град Мирјана Дрљача рекла је да су ове двије установе са задовољством и великом захвалношћу прихватиле легате професора Вајагића који је доласком у Приједор и Нови Град 2017. године схватио да се професионално баве својим послом и 2019. их обавијестио о стварању ових легата.

"У фебруару прошле године започели смо правни дио посла пребацивања слика у Републику Српску и од тада тражимо добар датум да прикажемо овако вриједну изложбу у најбољем свјетлу. Нисмо у могућности да направимо класично отварање, али мислимо да ће оваква изложба изазвати велико интересовање ликовне публике Приједора. Надам се да ћемо ову изложбу имати у Новом Граду у јулу и да ће нас тад аутор моћи и посјетити", додала је Дрљача.

Музеј Козаре у јулу проше године отворио је виртуелну изложбу Вајагићевих легата у Приједору и Новом Граду, а од данас до 11. маја љубитељи умјетности имају прилику видјети радове и у изложбеном простору овог музеја.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана