Muzej Kozare: Otvorena izložba legata Zdravka Vajagića "Uzdarja"

Srna
Foto: Srna

PRIJEDOR - U Muzeju Kozare danas je otvorena izložba "Uzdarja" Zdravka Vajagića koju čini 19 ulja na platnu koje je umjetnik poklonio Prijedoru i Novom Gradu.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je da je riječ o snažnim, ekspresivnim i izuzetno kvalitetnim likovnim djelima, nastalim u različitim periodima, po čemu čine svojevrsne retrospektive, od kojih je autor 11 djela poklonio Kulturno-obrazovnom centru u Novom Gradu, a osam Muzeju Kozare u Prijedoru.

"U tome se ogleda i značaj ovih legata za ove naše dvije ustanove, ali tu je i značaj autora. Njegov stvaralački opus nije brojan, ali je izuzetno kvalitetan. On je učenik Nedeljka Gvozdenovića i, osim bogatog stvaralačkog iskustva, ima i ogromno iskustvo u pedagoškom radu i osnivač je i profesor Akademije za umjetnost i konservaciju u Beogradu", rekao je Radonjić novinarima u Prijedoru.

Dokumentarista u galeriji Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad Mirjana Drljača rekla je da su ove dvije ustanove sa zadovoljstvom i velikom zahvalnošću prihvatile legate profesora Vajagića koji je dolaskom u Prijedor i Novi Grad 2017. godine shvatio da se profesionalno bave svojim poslom i 2019. ih obavijestio o stvaranju ovih legata.

"U februaru prošle godine započeli smo pravni dio posla prebacivanja slika u Republiku Srpsku i od tada tražimo dobar datum da prikažemo ovako vrijednu izložbu u najboljem svjetlu. Nismo u mogućnosti da napravimo klasično otvaranje, ali mislimo da će ovakva izložba izazvati veliko interesovanje likovne publike Prijedora. Nadam se da ćemo ovu izložbu imati u Novom Gradu u julu i da će nas tad autor moći i posjetiti", dodala je Drljača.

Muzej Kozare u julu proše godine otvorio je virtuelnu izložbu Vajagićevih legata u Prijedoru i Novom Gradu, a od danas do 11. maja ljubitelji umjetnosti imaju priliku vidjeti radove i u izložbenom prostoru ovog muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana