Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2020”: Корона није спријечила рад аутора анимације

Илијана Божић
Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2020”: Корона није спријечила рад аутора анимације

БАЊАЛУКА - Богата селекција свјетских филмова који су награђени на најпрестижнијим фестивалима анимираног филма доступна је публици онлајн захваљујући 13. Међународном фестивалу анимираног филма “Бањалука 2020”.

Манифестација је почела у суботу, 24. октобра, а из богате селекције филмова који су пристигли на конкурс, од укупно њих 567 из 39 држава свијета, селекциона комисија одабрала је 48 у такмичарски програм, 12 у дјечји такмичарски и 27 у програм панорама.

Директор фестивала Горан Дујаковић казао је за “Глас Српске” да су се морали одлучити за онлајн програм, као и већина свјетских фестивала, усљед пандемије вируса корона.

- Ово је један од начина да буде одржан континуитет неког фестивала, а с друге стране да филмска продукција ипак дође до публике. Без обзира на то што влада пандемија постоје аутори који раде у анимацији, јер је ријеч о индивидуалној умјетности па ствараоци могу да раде код куће - објаснио је Дујаковић.

Истакао је да су ове године имали рекордан број филмова, тако да с те стране не постоји пад виталности.

- Напротив продукција се развија, али пошто је у питању ауторска анимација, која егзистира на филмским фестивалима, онда су они право мјесто гдје такви филмови могу да се виде. С те стране фестивали су спона између аутора и публике и они имају своју функцију и на овај онлајн начин - казао је Дујаковић.

Истакао је да су ове године добили много филмова који су награђени на најпрестижнијим фестивалима А категорије анимираног филма.

- Публика ће бити у прилици да види оно што је најбоље у свјетској анимацији, а традиционално највише је анимираних филмова из Француске, Пољске, Русије, Шпаније и Њемачке. С простора БиХ имамо два анимирана филма. Оба су дипломски филмови са Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и то Игора Ђурића и Немање Вученовића - рекао је Дујаковић.

Додао је да овај фестивал на тај начин показује повезаност са академијом.

Програми ће бити приказивани бесплатно, путем интернет платформе, за публику на простору БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана