Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2020”: Korona nije spriječila rad autora animacije

Ilijana Božić
Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2020”: Korona nije spriječila rad autora animacije

BANjALUKA - Bogata selekcija svjetskih filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim festivalima animiranog filma dostupna je publici onlajn zahvaljujući 13. Međunarodnom festivalu animiranog filma “Banjaluka 2020”.

Manifestacija je počela u subotu, 24. oktobra, a iz bogate selekcije filmova koji su pristigli na konkurs, od ukupno njih 567 iz 39 država svijeta, selekciona komisija odabrala je 48 u takmičarski program, 12 u dječji takmičarski i 27 u program panorama.

Direktor festivala Goran Dujaković kazao je za “Glas Srpske” da su se morali odlučiti za onlajn program, kao i većina svjetskih festivala, usljed pandemije virusa korona.

- Ovo je jedan od načina da bude održan kontinuitet nekog festivala, a s druge strane da filmska produkcija ipak dođe do publike. Bez obzira na to što vlada pandemija postoje autori koji rade u animaciji, jer je riječ o individualnoj umjetnosti pa stvaraoci mogu da rade kod kuće - objasnio je Dujaković.

Istakao je da su ove godine imali rekordan broj filmova, tako da s te strane ne postoji pad vitalnosti.

- Naprotiv produkcija se razvija, ali pošto je u pitanju autorska animacija, koja egzistira na filmskim festivalima, onda su oni pravo mjesto gdje takvi filmovi mogu da se vide. S te strane festivali su spona između autora i publike i oni imaju svoju funkciju i na ovaj onlajn način - kazao je Dujaković.

Istakao je da su ove godine dobili mnogo filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim festivalima A kategorije animiranog filma.

- Publika će biti u prilici da vidi ono što je najbolje u svjetskoj animaciji, a tradicionalno najviše je animiranih filmova iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Njemačke. S prostora BiH imamo dva animirana filma. Oba su diplomski filmovi sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i to Igora Đurića i Nemanje Vučenovića - rekao je Dujaković.

Dodao je da ovaj festival na taj način pokazuje povezanost sa akademijom.

Programi će biti prikazivani besplatno, putem internet platforme, za publiku na prostoru BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana