Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2020”: Korona nije spriječila rad autora animacije

Ilijana Božić
Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2020”: Korona nije spriječila rad autora animacije

BANjALUKA - Bogata selekcija svjetskih filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim festivalima animiranog filma dostupna je publici onlajn zahvaljujući 13. Međunarodnom festivalu animiranog filma “Banjaluka 2020”.

Manifestacija je počela u subotu, 24. oktobra, a iz bogate selekcije filmova koji su pristigli na konkurs, od ukupno njih 567 iz 39 država svijeta, selekciona komisija odabrala je 48 u takmičarski program, 12 u dječji takmičarski i 27 u program panorama.

Direktor festivala Goran Dujaković kazao je za “Glas Srpske” da su se morali odlučiti za onlajn program, kao i većina svjetskih festivala, usljed pandemije virusa korona.

- Ovo je jedan od načina da bude održan kontinuitet nekog festivala, a s druge strane da filmska produkcija ipak dođe do publike. Bez obzira na to što vlada pandemija postoje autori koji rade u animaciji, jer je riječ o individualnoj umjetnosti pa stvaraoci mogu da rade kod kuće - objasnio je Dujaković.

Istakao je da su ove godine imali rekordan broj filmova, tako da s te strane ne postoji pad vitalnosti.

- Naprotiv produkcija se razvija, ali pošto je u pitanju autorska animacija, koja egzistira na filmskim festivalima, onda su oni pravo mjesto gdje takvi filmovi mogu da se vide. S te strane festivali su spona između autora i publike i oni imaju svoju funkciju i na ovaj onlajn način - kazao je Dujaković.

Istakao je da su ove godine dobili mnogo filmova koji su nagrađeni na najprestižnijim festivalima A kategorije animiranog filma.

- Publika će biti u prilici da vidi ono što je najbolje u svjetskoj animaciji, a tradicionalno najviše je animiranih filmova iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Njemačke. S prostora BiH imamo dva animirana filma. Oba su diplomski filmovi sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i to Igora Đurića i Nemanje Vučenovića - rekao je Dujaković.

Dodao je da ovaj festival na taj način pokazuje povezanost sa akademijom.

Programi će biti prikazivani besplatno, putem internet platforme, za publiku na prostoru BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana