Лувр оби­љежава 500 го­ди­на од Да Винчијеве смрти

Srna
Лувр оби­љежава 500 го­ди­на од Да Винчијеве смрти

Па­ри­шки Лувр ове се­дми­це отва­ра но­ву изложбу по­свећену нај­по­зна­ти­јем сли­ка­ру у ис­то­ри­ји Ле­онар­ду Да Винчију, 500 го­ди­на по­сли­је ње­го­ве смрти.

Му­зеј се по­тру­дио да на­пра­ви изложбу ко­ја при­ка­зу­је овог умје­тни­ка и ње­го­во дје­ло на до са­да нај­све­обу­хва­тни­ји начин.

Изложба, ко­ја ће би­ти отво­ре­на у чет­вртак, 24. окто­бра, обу­хва­тиће ра­до­ве из Лу­вро­вог тре­зо­ра, али и из ко­ле­кци­ја дру­гих ин­сти­ту­ци­ја ши­ром сви­је­та. Биће при­ка­за­но око 160 ра­до­ва.

Међу њи­ма су и Да Вични­је­ва ре­мек-дје­ла, де­се­ти­не сту­ди­ја и научних на­црта, као и дје­ла дру­гих умје­тни­ка из Да Вичије­вог кру­га.

По­сје­ти­оци ће моћи да ужива­ју у вир­ту­ел­ном ди­је­лу изложбе, ко­ји се ба­ви причом о "Мо­на Ли­зи".

"Жеље­ли смо, да би­смо ода­ли почаст овом умје­тни­ку, да при­кажемо цје­ло­ку­пну ка­ри­је­ру Ле­онар­да Да Винчија и ње­гов ра­звој и да обја­сни­мо, на кра­ју, сми­сао ње­го­вог живо­та", изја­вио је ку­ра­тор Вин­сент Де­ли­је­ван.

Изложба ће тра­ја­ти до 24. фе­бру­ара 2020. го­ди­не. По­сје­ти­оци мо­ра­ју да ре­зер­ви­шу ула­зни­це пу­тем ин­тер­не­та уна­при­јед, а Лувр је са­оп­штио да је до јуче ују­тру већ про­дао 220.000 ула­зни­ца.

При­пре­ма­ње овог про­је­кта тра­ја­ло је дуже од де­сет го­ди­на, а по­кре­нут је ка­да је Луј Франк, дру­ги ку­ра­тор изложбе, пре­вео Да Винчије­ву био­гра­фи­ју из ере ре­не­сан­се да би зао­кружио са­зна­ња о сли­ка­ро­вом живо­ту.

Де­ли­је­ван је ре­као да је Да Винчи био "уни­вер­зал­ни ге­ни­је" јер је тра­гао за зна­њем и са­вршен­ством.

"Ле­онар­до Да Винчи је је­дан од оних ри­јет­ких љу­ди чије нас личнос­ти фас­ци­ни­ра­ју, за­то што је био уни­вер­за­лан. Ма­те­ма­тичари, спе­ци­ја­лис­ти за ге­оме­три­ју, до­кто­ри, умје­тни­ци - сви ви­де дио се­бе у Ло­нар­ду", до­дао је Де­лу­ви­јан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана