Luvr obi­lježava 500 go­di­na od Da Vinčijeve smrti

Srna
Luvr obi­lježava 500 go­di­na od Da Vinčijeve smrti

Pa­ri­ški Luvr ove se­dmi­ce otva­ra no­vu izložbu po­svećenu naj­po­zna­ti­jem sli­ka­ru u is­to­ri­ji Le­onar­du Da Vinčiju, 500 go­di­na po­sli­je nje­go­ve smrti.

Mu­zej se po­tru­dio da na­pra­vi izložbu ko­ja pri­ka­zu­je ovog umje­tni­ka i nje­go­vo dje­lo na do sa­da naj­sve­obu­hva­tni­ji način.

Izložba, ko­ja će bi­ti otvo­re­na u čet­vrtak, 24. okto­bra, obu­hva­tiće ra­do­ve iz Lu­vro­vog tre­zo­ra, ali i iz ko­le­kci­ja dru­gih in­sti­tu­ci­ja ši­rom svi­je­ta. Biće pri­ka­za­no oko 160 ra­do­va.

Među nji­ma su i Da Vični­je­va re­mek-dje­la, de­se­ti­ne stu­di­ja i naučnih na­crta, kao i dje­la dru­gih umje­tni­ka iz Da Vičije­vog kru­ga.

Po­sje­ti­oci će moći da uživa­ju u vir­tu­el­nom di­je­lu izložbe, ko­ji se ba­vi pričom o "Mo­na Li­zi".

"Želje­li smo, da bi­smo oda­li počast ovom umje­tni­ku, da pri­kažemo cje­lo­ku­pnu ka­ri­je­ru Le­onar­da Da Vinčija i nje­gov ra­zvoj i da obja­sni­mo, na kra­ju, smi­sao nje­go­vog živo­ta", izja­vio je ku­ra­tor Vin­sent De­li­je­van.

Izložba će tra­ja­ti do 24. fe­bru­ara 2020. go­di­ne. Po­sje­ti­oci mo­ra­ju da re­zer­vi­šu ula­zni­ce pu­tem in­ter­ne­ta una­pri­jed, a Luvr je sa­op­štio da je do juče uju­tru već pro­dao 220.000 ula­zni­ca.

Pri­pre­ma­nje ovog pro­je­kta tra­ja­lo je duže od de­set go­di­na, a po­kre­nut je ka­da je Luj Frank, dru­gi ku­ra­tor izložbe, pre­veo Da Vinčije­vu bio­gra­fi­ju iz ere re­ne­san­se da bi zao­kružio sa­zna­nja o sli­ka­ro­vom živo­tu.

De­li­je­van je re­kao da je Da Vinči bio "uni­ver­zal­ni ge­ni­je" jer je tra­gao za zna­njem i sa­vršen­stvom.

"Le­onar­do Da Vinči je je­dan od onih ri­jet­kih lju­di čije nas ličnos­ti fas­ci­ni­ra­ju, za­to što je bio uni­ver­za­lan. Ma­te­ma­tičari, spe­ci­ja­lis­ti za ge­ome­tri­ju, do­kto­ri, umje­tni­ci - svi vi­de dio se­be u Lo­nar­du", do­dao je De­lu­vi­jan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana