Легат Милана Влајчића отворен у Југословенској кинотеци у Београду

Миланка Митрић/танјуг
Легат Милана Влајчића отворен у Југословенској кинотеци у Београду

БЕОГРАД - Легати су једна врста чувара прошлог времена и људи који су у том времену оставили свој траг, а један од оних који је оставио траг био је књижевни критичар и публициста Милан Влајчић.

Легат посвећен Влајчићу отворен је у Југословенској кинотеци у четвртак навече, када је промовисана његова посљедња књига “Кавијар за сиротињу”.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић рекао је да је посебно задовољство што је управо њима поклоњен књижевни легат у којем се налази више од 700 наслова.

- Легат је ту да нас подсећа на рад, стваралаштво и промишљање о филму Милана Влајчића, у виду заиста велике библиотеке. Његове критике и текстови о филму често су превазилазиле ту форму и кретали су се ка есејима. Сагледавао је европске и холивудске филмове, као и остале светске кинематографије. Никада нас није оставио равнодушним, већ нам је увек изазивао емоције, чему филмска критика и стреми - рекао је Пантелић.

Представљајући његову књигу “Кавијар за сиротињу”, филмски критичар Мирољуб Стојановић навео је да је ријеч о књизи која је свједочанство о култури, филму и књижевности, која садржи Влајчићеве текстове од марта 2020. до фебруара 2022. године, када је преминуо.

Редитељ Стефан Арсенијевић је поменуту публикацију описао као дневник савремене културе током периода пандемије јер је аутор за вријеме изолације писао све те текстове за портал “Нова С”.

- Готово од када знам за себе Милан Влајчић је био велика фигура наше културе. Увек је носио то нешто господски у себи, био је великог знања, прави ерудита и то не само о филму или књижевности. Сви смо га одувек сматрали за великог критичара - испричао је Арсенијевић и додао да је Влајчић био отворен ка најразличитијим правцима и жанровима у филму, пратио је иранску кинематографију, кинески нови талас.

У својој посљедњој књизи анализирао је остварења попут домаћег хита у биоскопима “Тома” (2021) Драгана Бјелогрлића, дорађене обновљене верзије класика “Апокалипса данас” Френсиса Форда Кополе, “Земље номада” (2020) кинеске редитељке Клои Џао и других.

Из биографије

Милан Влајчић рођен је у Београду, гдје је студирао Општу књижевност и теорију књижевности. Телевизијске, позоришне, радио и књижевне критике објављивао је у бројним дневним и седмичним листовима, као и на културним рубрикама часописа “Студент” и “Младост”, дневног листа “Политика”, магазина “Видици”, “Гледишта” и “Књижевни гласник”. Био је стални филмски критичар и колумниста “Политике” и “Блица”, а за свој рад добио је бројна значајна признања. Аутор је 12 књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана