Legat Milana Vlajčića otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu

Milanka Mitrić/tanjug
Legat Milana Vlajčića otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu

BEOGRAD - Legati su jedna vrsta čuvara prošlog vremena i ljudi koji su u tom vremenu ostavili svoj trag, a jedan od onih koji je ostavio trag bio je književni kritičar i publicista Milan Vlajčić.

Legat posvećen Vlajčiću otvoren je u Jugoslovenskoj kinoteci u četvrtak naveče, kada je promovisana njegova posljednja knjiga “Kavijar za sirotinju”.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić rekao je da je posebno zadovoljstvo što je upravo njima poklonjen književni legat u kojem se nalazi više od 700 naslova.

- Legat je tu da nas podseća na rad, stvaralaštvo i promišljanje o filmu Milana Vlajčića, u vidu zaista velike biblioteke. Njegove kritike i tekstovi o filmu često su prevazilazile tu formu i kretali su se ka esejima. Sagledavao je evropske i holivudske filmove, kao i ostale svetske kinematografije. Nikada nas nije ostavio ravnodušnim, već nam je uvek izazivao emocije, čemu filmska kritika i stremi - rekao je Pantelić.

Predstavljajući njegovu knjigu “Kavijar za sirotinju”, filmski kritičar Miroljub Stojanović naveo je da je riječ o knjizi koja je svjedočanstvo o kulturi, filmu i književnosti, koja sadrži Vlajčićeve tekstove od marta 2020. do februara 2022. godine, kada je preminuo.

Reditelj Stefan Arsenijević je pomenutu publikaciju opisao kao dnevnik savremene kulture tokom perioda pandemije jer je autor za vrijeme izolacije pisao sve te tekstove za portal “Nova S”.

- Gotovo od kada znam za sebe Milan Vlajčić je bio velika figura naše kulture. Uvek je nosio to nešto gospodski u sebi, bio je velikog znanja, pravi erudita i to ne samo o filmu ili književnosti. Svi smo ga oduvek smatrali za velikog kritičara - ispričao je Arsenijević i dodao da je Vlajčić bio otvoren ka najrazličitijim pravcima i žanrovima u filmu, pratio je iransku kinematografiju, kineski novi talas.

U svojoj posljednjoj knjizi analizirao je ostvarenja poput domaćeg hita u bioskopima “Toma” (2021) Dragana Bjelogrlića, dorađene obnovljene verzije klasika “Apokalipsa danas” Frensisa Forda Kopole, “Zemlje nomada” (2020) kineske rediteljke Kloi Džao i drugih.

Iz biografije

Milan Vlajčić rođen je u Beogradu, gdje je studirao Opštu književnost i teoriju književnosti. Televizijske, pozorišne, radio i književne kritike objavljivao je u brojnim dnevnim i sedmičnim listovima, kao i na kulturnim rubrikama časopisa “Student” i “Mladost”, dnevnog lista “Politika”, magazina “Vidici”, “Gledišta” i “Književni glasnik”. Bio je stalni filmski kritičar i kolumnista “Politike” i “Blica”, a za svoj rad dobio je brojna značajna priznanja. Autor je 12 knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana