“Лагуна” издаје роман “Било једном у Холивуду”: Тарантино је једнако узбудљив и као писац

Приредио Бранислав Предојевић
“Лагуна” издаје роман “Било једном у Холивуду”: Тарантино је једнако узбудљив и као писац

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Лагуна” ускоре ће издати роман “Било једном у Холивуду”, чувеног режисера Квентина Тарантина, у преводу Горана Скробоње.

Искористивши паузу у филмском раду Тарантино је коначно решио да се опроба и у књижевним водама, а прво издање му је управо роман објављен за издавачку кућу “Харпер” ове године, а настао по његовом за сада посљедњем филму из 2019. године. Судећи по критикама оно што смо навикли у његовим филмовима, не изостаје ни у роману: сјајна карактеризација, бритки дијалози, упечатљива атмосфера и заплет који интригира од почетка до краја. Уколико сте гледали филм, књига ће вам понудити дубљи увид у генезу ликова, њихову мотивацију и друштвене околности под којима се прича одиграва.

Ивана Веселиновић у свом осврту на ову књигу каже да је Тарантинов роман једнако забаван, али и узбудљив, као и његов филм.
- Имајући у виду како се завршава филмска верзија “Било једном у Холивуду”, можемо рећи да је Тарантино написао књигу за невјернике. И све то зачињено филмским тривијама, омажима редитељима чији је утицај пригрлио насиљем где му је мјесто и где није. Јер знамо да Тарантино не штеди ни своје јунаке ни негативце. Књига поставља више питања него што даје одговора, а једно од кључних које се намеће - шта би било да је Чарли Менсон добио тај уговор за плочу и прославио се као музичар - пише Веселиновићева додајући да је његов роман истовремено омаж Холивуду и хипи ери.

- Користећи, између осталог, сјећања из прве руке филмских звезда с краја шездесетих и раних седамдесетих, Тарантино прави савршено стилизовани колаж хипи ере у Холивуду. Не заборавимо и паралелни наратив у којем нас упознаје са оцвалом филмском звездом, која се упиње да остане релевантна и избори се са окрутношћу индустрије. Јер знамо да је Холивуд подједнако суров и према својим миљеницима као и према одбаченима - пише Ивана.
Роман “Било једном у Холивуду” није само омаж једној ери, већ и неким од највећих имена кинематографије - попут Годара, Алана Лада и Акире Куросаве. У књизи, баш као и у филмовима, Тарантино своје ставове, понекад нимало суптилно, провлачи кроз унутрашње монологе или дијалоге између Рика, Клифа и Шерон Тејт. Забаван и политички некоректан кад год му се укаже прилика он износи критике и похвале на рачун филмова, музике и друштвених и политичких прилика на крају златног доба Холивуда.

Наставак

Како је Тарантино одмах потписао уговор за двије књиге, већ је најављен и наставак његовог првенца. У питању је наводно друга књига ослоњена на универзум “Било једном у Холивуду” у којој би Рик и Клиф, ако је вјеровати најавама, требали наставити радити у Холивуду седамдесетих. Рик ће постати глумац у правим, постојећим филмовима, стварајући фиктивну историју стварне продукције “лудих седамдесетих”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана