“Laguna” izdaje roman “Bilo jednom u Holivudu”: Tarantino je jednako uzbudljiv i kao pisac

Priredio Branislav Predojević
“Laguna” izdaje roman “Bilo jednom u Holivudu”: Tarantino je jednako uzbudljiv i kao pisac

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Laguna” uskore će izdati roman “Bilo jednom u Holivudu”, čuvenog režisera Kventina Tarantina, u prevodu Gorana Skrobonje.

Iskoristivši pauzu u filmskom radu Tarantino je konačno rešio da se oproba i u književnim vodama, a prvo izdanje mu je upravo roman objavljen za izdavačku kuću “Harper” ove godine, a nastao po njegovom za sada posljednjem filmu iz 2019. godine. Sudeći po kritikama ono što smo navikli u njegovim filmovima, ne izostaje ni u romanu: sjajna karakterizacija, britki dijalozi, upečatljiva atmosfera i zaplet koji intrigira od početka do kraja. Ukoliko ste gledali film, knjiga će vam ponuditi dublji uvid u genezu likova, njihovu motivaciju i društvene okolnosti pod kojima se priča odigrava.

Ivana Veselinović u svom osvrtu na ovu knjigu kaže da je Tarantinov roman jednako zabavan, ali i uzbudljiv, kao i njegov film.
- Imajući u vidu kako se završava filmska verzija “Bilo jednom u Holivudu”, možemo reći da je Tarantino napisao knjigu za nevjernike. I sve to začinjeno filmskim trivijama, omažima rediteljima čiji je uticaj prigrlio nasiljem gde mu je mjesto i gde nije. Jer znamo da Tarantino ne štedi ni svoje junake ni negativce. Knjiga postavlja više pitanja nego što daje odgovora, a jedno od ključnih koje se nameće - šta bi bilo da je Čarli Menson dobio taj ugovor za ploču i proslavio se kao muzičar - piše Veselinovićeva dodajući da je njegov roman istovremeno omaž Holivudu i hipi eri.

- Koristeći, između ostalog, sjećanja iz prve ruke filmskih zvezda s kraja šezdesetih i ranih sedamdesetih, Tarantino pravi savršeno stilizovani kolaž hipi ere u Holivudu. Ne zaboravimo i paralelni narativ u kojem nas upoznaje sa ocvalom filmskom zvezdom, koja se upinje da ostane relevantna i izbori se sa okrutnošću industrije. Jer znamo da je Holivud podjednako surov i prema svojim miljenicima kao i prema odbačenima - piše Ivana.
Roman “Bilo jednom u Holivudu” nije samo omaž jednoj eri, već i nekim od najvećih imena kinematografije - poput Godara, Alana Lada i Akire Kurosave. U knjizi, baš kao i u filmovima, Tarantino svoje stavove, ponekad nimalo suptilno, provlači kroz unutrašnje monologe ili dijaloge između Rika, Klifa i Šeron Tejt. Zabavan i politički nekorektan kad god mu se ukaže prilika on iznosi kritike i pohvale na račun filmova, muzike i društvenih i političkih prilika na kraju zlatnog doba Holivuda.

Nastavak

Kako je Tarantino odmah potpisao ugovor za dvije knjige, već je najavljen i nastavak njegovog prvenca. U pitanju je navodno druga knjiga oslonjena na univerzum “Bilo jednom u Holivudu” u kojoj bi Rik i Klif, ako je vjerovati najavama, trebali nastaviti raditi u Holivudu sedamdesetih. Rik će postati glumac u pravim, postojećim filmovima, stvarajući fiktivnu istoriju stvarne produkcije “ludih sedamdesetih”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana