Кустурица: Ja сам већ држављанин Русије

СРНА
Кустурица: Ja сам већ држављанин Русије

МОСКВА - Српски филмски режисер Емир Кустурица рекао је да се већ сматра руским држављанином и да би то касније могао да постане и званично.

"Ја сам и овако грађанин Русије, зато што је јако волим. Генерално сам грађанин свијета, а посебно Русије. И званично, можда и постанем, зашто да не. Ја сам већ држављанин Србије, Француске. Зашто да не добијем и држављанство Русије", рекао је Кустурица за Тас.

Кустурица не искључује ни будућу сарадњу са још једним Србином популарним у Русији - глумцем Милошем Биковићем.

"Ако за њега постоји улога, зашто да не", додао је он.

На питање зашто је 2022. године прихватио предсједавње Међународним фестивалом кинематографских дебитаната "Дух ватре" у Ханти-Мансијску, Кустурица је рекао да не може да одоли да помогне младим кинематографима да развијају код себе неке вјештине које ће им помоћи у будућности.

"Осим тога, својим примјером покушавам да им покажем како је важно наћи свој оригинални стил. Бити талентован је јако важно, али није мање важно бити оригиналан", рекао је Кустурица и присјетио се свог првог дугометражног филма 1981. године - "Сјећаш ли се Доли Бел?", који је био ироничан, повремено смијешан, а истовремено је говорио о јако важним стварима које су се дешавале у породици у Сарајеву, Југославији.

Кустурица је нагласио да је потрага за својим оригиналним стилом за њега главна тема у раду са учесницима Међународног фестивала кинематографских дебитаната "Дух ватре".

Он је додао да је све што је видио на фестивалу "Дух ватре" веома експериментално и оригинално, да је јако интересантан поглед на то какав филм треба да буде.

Говорећи о својој намјери да снима у Русији, Кустурица је навео да је њему јако близак велики руски писац Фјодор Михајлович Достојевски, који је писао о маргиналним људима, који нису у центру пажње.

"Од свог првог филма до данас ја у својим филмовима радим исто - говорим о људима који не живе као сви остали, који обично остају за кулисама", додао је он.

Кустурица је нагласио да не намјерава да снима нешто што је написао Достојевски.

"У мом филму биће оригинални сценарио који ће једноставно садржати неке идеје које се рефлектују из романа Достојевског.

Говорећи о раду над сценаријем "Лавра", по роману Јевгенија Водолазкина, Кустурица је навео да је Водолазкин већ написао добар сценарио и да је остало само да се уравнотежи дијалог и друге сцене.

"Мислим да ће то бити јако интересантно искуство, он говори о средњовјековној Русији, раном православљу, јуродивим људима. То је било право библијско вријеме које јасно представља Русију", додао је Кустурица.

На питање гдје би још желио да снима у Русији, Кустурица је рекао да планира да сљедећи филм снима на југу, у Сочију.

"То ће бити филм `Инжењер лаких шетњи` и говориће о младом човјеку који чисти цијеви. Зашто он шета? Зато што жели да помаже људима који су сами", навео је, између осталог, Кустурица.

Он је додао да би желио да снима и у Казању, Санкт Петербургу и Сибиру. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана