Kusturica: Ja sam već državljanin Rusije

SRNA
Kusturica: Ja sam već državljanin Rusije

MOSKVA - Srpski filmski režiser Emir Kusturica rekao je da se već smatra ruskim državljaninom i da bi to kasnije mogao da postane i zvanično.

"Ja sam i ovako građanin Rusije, zato što je jako volim. Generalno sam građanin svijeta, a posebno Rusije. I zvanično, možda i postanem, zašto da ne. Ja sam već državljanin Srbije, Francuske. Zašto da ne dobijem i državljanstvo Rusije", rekao je Kusturica za Tas.

Kusturica ne isključuje ni buduću saradnju sa još jednim Srbinom popularnim u Rusiji - glumcem Milošem Bikovićem.

"Ako za njega postoji uloga, zašto da ne", dodao je on.

Na pitanje zašto je 2022. godine prihvatio predsjedavnje Međunarodnim festivalom kinematografskih debitanata "Duh vatre" u Hanti-Mansijsku, Kusturica je rekao da ne može da odoli da pomogne mladim kinematografima da razvijaju kod sebe neke vještine koje će im pomoći u budućnosti.

"Osim toga, svojim primjerom pokušavam da im pokažem kako je važno naći svoj originalni stil. Biti talentovan je jako važno, ali nije manje važno biti originalan", rekao je Kusturica i prisjetio se svog prvog dugometražnog filma 1981. godine - "Sjećaš li se Doli Bel?", koji je bio ironičan, povremeno smiješan, a istovremeno je govorio o jako važnim stvarima koje su se dešavale u porodici u Sarajevu, Jugoslaviji.

Kusturica je naglasio da je potraga za svojim originalnim stilom za njega glavna tema u radu sa učesnicima Međunarodnog festivala kinematografskih debitanata "Duh vatre".

On je dodao da je sve što je vidio na festivalu "Duh vatre" veoma eksperimentalno i originalno, da je jako interesantan pogled na to kakav film treba da bude.

Govoreći o svojoj namjeri da snima u Rusiji, Kusturica je naveo da je njemu jako blizak veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, koji je pisao o marginalnim ljudima, koji nisu u centru pažnje.

"Od svog prvog filma do danas ja u svojim filmovima radim isto - govorim o ljudima koji ne žive kao svi ostali, koji obično ostaju za kulisama", dodao je on.

Kusturica je naglasio da ne namjerava da snima nešto što je napisao Dostojevski.

"U mom filmu biće originalni scenario koji će jednostavno sadržati neke ideje koje se reflektuju iz romana Dostojevskog.

Govoreći o radu nad scenarijem "Lavra", po romanu Jevgenija Vodolazkina, Kusturica je naveo da je Vodolazkin već napisao dobar scenario i da je ostalo samo da se uravnoteži dijalog i druge scene.

"Mislim da će to biti jako interesantno iskustvo, on govori o srednjovjekovnoj Rusiji, ranom pravoslavlju, jurodivim ljudima. To je bilo pravo biblijsko vrijeme koje jasno predstavlja Rusiju", dodao je Kusturica.

Na pitanje gdje bi još želio da snima u Rusiji, Kusturica je rekao da planira da sljedeći film snima na jugu, u Sočiju.

"To će biti film `Inženjer lakih šetnji` i govoriće o mladom čovjeku koji čisti cijevi. Zašto on šeta? Zato što želi da pomaže ljudima koji su sami", naveo je, između ostalog, Kusturica.

On je dodao da bi želio da snima i u Kazanju, Sankt Peterburgu i Sibiru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana