Књига “Краљеви река” Кет Џарман и на српском језику: Епске приче из доба викинга

Миланка Митрић
Књига “Краљеви река” Кет Џарман и на српском језику: Епске приче из доба викинга

БЕОГРАД - “Краљеви река: Нова историја викинга од Скандинавије до Путева свиле”, дјело Кет Џарман, историјска је књига године и бестселер “Тајмса”, које ће од сутра бити доступно и на српском језику, а биће објављено у издању београдске “Лагуне”.

- Пођите на путовање са биоархеологом Кет Џарман, која у својим истраживањима користи најнапредније форензичке технике док открива епске приче о добу викинга. Ова књига пружа нове увиде о улози жена и деце у викиншкој култури и прати малу перлу од карнеола нађену у викиншком гробу у Дербиширу у Енглеској, преко Цариграда и Багдада до места где је настала, хиљадама километара далеко у Гуџарату у Индији - најављује “Лагуна”, која објављује ово дјело.

Књига је подијељена у три велике цјелине, у оквиру којих су издвојена поглавља, и мањих поглавља. Цјелине које обухвата су: Запад (Торов чекић: кости, Дирхам: сребрњак за роба и Бродски ексер: краљеви ријека), Завичаји (Буда: зов егзотичног, Валкире: краљице река?, Фигура краља: покрет на исток) и Исток (Вратне гривне: приповести о старим Русима, Перла: раскршћа, Змајева глава: у Миклагард и даље).

- Чита се као класична симфонија, савршено компонована и изузетно изведена. Тихи звуци детаља смењују се са громогласним бубњевима драме - стоји у биљешци “Тајмса” о овој књизи, чији пролог носи назив Карнеол, а епилог Гуџарат.

Међу критикама издвојени су и прикази “Паблишерс виклија” и “Фајненшел тајмса”.

- Дјело које баца ново свјетло на начин како су древни Путеви свиле повезивали викинге са Далеким истоком. Због живописног приповједачког стила и луцидних објашњења ово је упечатљив документ о великом домашају скандинавских народа и културе - назначено је у “Паблишерс виклију”.

Дјело је на српски језик превео Никола Пајванчић.

O ауторки

Кет Џарман је биоархеолог и теренски археолог специјализована за доба викинга, а посебно за викиншке жене. У својим истраживањима користи форензичке технике (анализа изотопа, датирање угљеника и анализа ДНК на људским остацима), да би дошла до нових сазнања о онима који су живјели у временима прије нас. Учествовала је у бројним телевизијским документарцима као историјски консултант и то на Би-Би-Сију, Хисторију и Дискаверију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана