Knjiga “Kraljevi reka” Ket Džarman i na srpskom jeziku: Epske priče iz doba vikinga

Milanka Mitrić
Knjiga “Kraljevi reka” Ket Džarman i na srpskom jeziku: Epske priče iz doba vikinga

BEOGRAD - “Kraljevi reka: Nova istorija vikinga od Skandinavije do Puteva svile”, djelo Ket Džarman, istorijska je knjiga godine i bestseler “Tajmsa”, koje će od sutra biti dostupno i na srpskom jeziku, a biće objavljeno u izdanju beogradske “Lagune”.

- Pođite na putovanje sa bioarheologom Ket Džarman, koja u svojim istraživanjima koristi najnaprednije forenzičke tehnike dok otkriva epske priče o dobu vikinga. Ova knjiga pruža nove uvide o ulozi žena i dece u vikinškoj kulturi i prati malu perlu od karneola nađenu u vikinškom grobu u Derbiširu u Engleskoj, preko Carigrada i Bagdada do mesta gde je nastala, hiljadama kilometara daleko u Gudžaratu u Indiji - najavljuje “Laguna”, koja objavljuje ovo djelo.

Knjiga je podijeljena u tri velike cjeline, u okviru kojih su izdvojena poglavlja, i manjih poglavlja. Cjeline koje obuhvata su: Zapad (Torov čekić: kosti, Dirham: srebrnjak za roba i Brodski ekser: kraljevi rijeka), Zavičaji (Buda: zov egzotičnog, Valkire: kraljice reka?, Figura kralja: pokret na istok) i Istok (Vratne grivne: pripovesti o starim Rusima, Perla: raskršća, Zmajeva glava: u Miklagard i dalje).

- Čita se kao klasična simfonija, savršeno komponovana i izuzetno izvedena. Tihi zvuci detalja smenjuju se sa gromoglasnim bubnjevima drame - stoji u bilješci “Tajmsa” o ovoj knjizi, čiji prolog nosi naziv Karneol, a epilog Gudžarat.

Među kritikama izdvojeni su i prikazi “Pablišers viklija” i “Fajnenšel tajmsa”.

- Djelo koje baca novo svjetlo na način kako su drevni Putevi svile povezivali vikinge sa Dalekim istokom. Zbog živopisnog pripovjedačkog stila i lucidnih objašnjenja ovo je upečatljiv dokument o velikom domašaju skandinavskih naroda i kulture - naznačeno je u “Pablišers vikliju”.

Djelo je na srpski jezik preveo Nikola Pajvančić.

O autorki

Ket Džarman je bioarheolog i terenski arheolog specijalizovana za doba vikinga, a posebno za vikinške žene. U svojim istraživanjima koristi forenzičke tehnike (analiza izotopa, datiranje ugljenika i analiza DNK na ljudskim ostacima), da bi došla do novih saznanja o onima koji su živjeli u vremenima prije nas. Učestvovala je u brojnim televizijskim dokumentarcima kao istorijski konsultant i to na Bi-Bi-Siju, Historiju i Diskaveriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana