Керестеџијанц: Јачати везе БиХ и Русије у области културе

Срна
Керестеџијанц: Јачати везе БиХ и Русије у области културе

САРАЈЕВО - Округли сто о теми “Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог” био је посвећен теми мултилатералног и билатералног односа радника у области културе у БиХ и Русији, изјавио је замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц.

“Овакав догађај није био организован у БиХ у посљедњих 25 година од како постоје дипломатски односи двије земље. Захваљујући предсједнику Русије Владимиру Путину и његовој одлуци да се жДани руске духовне културеж покрену у свијету, у БиХ је организована прва манифестација те врсте која симболише духовно јединство између наших народа”, рекао је Керестеџијанц новинарима.

Он је изразио наду да ће и у будућности бити сличних манифестација, те захвалио министру цивилних послова у Савјету министара Анкици Гудељевић и директору Народног позоришта Сарајево Дини Мустафићу за напоре који су уложили да би манифестација протекла у најбољем реду.

Замјеник амбасадора Руске Федерације је напоменуо да ће “Дани руске духовне културе” помоћи да се остваре везе између Народног позоришта у Сарајеву и позоришта у Санкт Петербургу.

Директор Департмана музеја и спољних односа Министарства културе Русије Александар Воронко изразио је задовољство што је у оквиру “Дана руске духовне културе у БиХ” одржан округли сто о теми “Очување духовних вриједности као основа за међукултурни дијалог”.

Он је напоменуо да Руска Федерација организује “Дане руске духовне културе” од 2008. године и до сада је приређено више од 40 од којих је 11 у европским земљама.

“Ови жДани руске духовне културе у БиХж су за нас посебни и ми смо се за њих припремили, не зато што је ријеч о првој посјети након почетка пандемије вируса корона, него и због тога што Русију и БиХ спајају врло чврсте везе”, рекао је Воронко и напоменуо да се Русија налази на раскрсници источне и западне културе.

Директор Департмана музеја и спољних односа Министарства културе Русије је подсјетио да су у делегацију која је у БиХ укључени представници свих великих музеја на федералном нивоу, библиотека, образновних и установа културе, те министарства културе из различитих региона.

“Све је то учињено с циљем да данашња дешавања у оквиру жДана руске духовне културе у БиХж буду одскочна даска за јаче везе међу нама. Овај округли сто који је трајао више од три часа и током којег нам није требао преводилац у сваком тренутку показује да говоримо истим језиком, и то у дословном и пренесеном значењу”, рекао је Воронко.

Након округлог стола, одржан је концерт музичких фолклорних колектива руских региона, на којем су наступили Народни ансамбл музичких инструмената “Уџ” из Адигеје, ансамбл “Добраноч” из Санкт Петербурга и Ансамбл народног плеса “Фајзи Гаскаров” из Републике Башкортостан.

Ријеч је о фолклорним ансамблима који сваки за себе може да одржи концерт, али је организатор објединио наступ како би публици у Сарајеву омогућио да види разноликост руске културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана