Kerestedžijanc: Jačati veze BiH i Rusije u oblasti kulture

Srna
Kerestedžijanc: Jačati veze BiH i Rusije u oblasti kulture

SARAJEVO - Okrugli sto o temi “Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog” bio je posvećen temi multilateralnog i bilateralnog odnosa radnika u oblasti kulture u BiH i Rusiji, izjavio je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

“Ovakav događaj nije bio organizovan u BiH u posljednjih 25 godina od kako postoje diplomatski odnosi dvije zemlje. Zahvaljujući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovoj odluci da se žDani ruske duhovne kulturež pokrenu u svijetu, u BiH je organizovana prva manifestacija te vrste koja simboliše duhovno jedinstvo između naših naroda”, rekao je Kerestedžijanc novinarima.

On je izrazio nadu da će i u budućnosti biti sličnih manifestacija, te zahvalio ministru civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević i direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo Dini Mustafiću za napore koji su uložili da bi manifestacija protekla u najboljem redu.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije je napomenuo da će “Dani ruske duhovne kulture” pomoći da se ostvare veze između Narodnog pozorišta u Sarajevu i pozorišta u Sankt Peterburgu.

Direktor Departmana muzeja i spoljnih odnosa Ministarstva kulture Rusije Aleksandar Voronko izrazio je zadovoljstvo što je u okviru “Dana ruske duhovne kulture u BiH” održan okrugli sto o temi “Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog”.

On je napomenuo da Ruska Federacija organizuje “Dane ruske duhovne kulture” od 2008. godine i do sada je priređeno više od 40 od kojih je 11 u evropskim zemljama.

“Ovi žDani ruske duhovne kulture u BiHž su za nas posebni i mi smo se za njih pripremili, ne zato što je riječ o prvoj posjeti nakon početka pandemije virusa korona, nego i zbog toga što Rusiju i BiH spajaju vrlo čvrste veze”, rekao je Voronko i napomenuo da se Rusija nalazi na raskrsnici istočne i zapadne kulture.

Direktor Departmana muzeja i spoljnih odnosa Ministarstva kulture Rusije je podsjetio da su u delegaciju koja je u BiH uključeni predstavnici svih velikih muzeja na federalnom nivou, biblioteka, obraznovnih i ustanova kulture, te ministarstva kulture iz različitih regiona.

“Sve je to učinjeno s ciljem da današnja dešavanja u okviru žDana ruske duhovne kulture u BiHž budu odskočna daska za jače veze među nama. Ovaj okrugli sto koji je trajao više od tri časa i tokom kojeg nam nije trebao prevodilac u svakom trenutku pokazuje da govorimo istim jezikom, i to u doslovnom i prenesenom značenju”, rekao je Voronko.

Nakon okruglog stola, održan je koncert muzičkih folklornih kolektiva ruskih regiona, na kojem su nastupili Narodni ansambl muzičkih instrumenata “Udž” iz Adigeje, ansambl “Dobranoč” iz Sankt Peterburga i Ansambl narodnog plesa “Fajzi Gaskarov” iz Republike Baškortostan.

Riječ je o folklornim ansamblima koji svaki za sebe može da održi koncert, ali je organizator objedinio nastup kako bi publici u Sarajevu omogućio da vidi raznolikost ruske kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana