Dvije decenije od emitovanja finala serije “Prijatelji”

Branislav Predojević
Dvije decenije od emitovanja finala serije “Prijatelji”

LOS ANĐELES - Tačno prije 20 godina emitovana je posljednja epizoda serije “Prijatelji”, jednog od najpopularnijih sitkoma u istoriji televizije, čija se slava ne smanjuje iako je prošlo dvije decenije od pomenutog finala.   

Emitovanje serije, koja je imala ukupno 236 epizoda raspoređenih u deset sezona, počelo je daleke 1994. godine, a od tada, pa do danas, likovi šestoro prijatelja Monike, Fibi, Rejčel, Džoija, Rosa i Čendlera ostali su među omiljenim kod gledalaca širom svijeta. Pomenuto finale serije, emitovano 6. maja 2004. godine, gledalo je oko 52,5 miliona američkih gledalaca i čini ga petim najgledanijim finalom serije u istoriji televizije.

Prošlogodišnja tragična smrt glumca Metjua Perija, koji je glumio Čendlera, samo je dodatno skrenula pažnju na legendarni serijal, čija slava ne jenjava godinama šireći kult kod novih generacija prijatelja. 

Od te 2004. gledaoci širom planete mogli su iznova da zajedno sa “Prijateljima” prolaze kroz njihove dogodovštine, poslovne probleme i ljubavne jade. 

Malo je poznato da “Prijatelji” nije bio prvenstveni naziv ove serije koju su kreirali Dejvid Krejn i Marta Kaufman. Njeno originalno ime bilo je “Insomnia Cafe” što u prevodu znači “Kafe nesanica”, ipak nakon što je pilot projekat otkupila produkcijska kuća NBC naziv je preimenovan u “Prijatelji poput nas”. Nakon više premišljanja pred premijeru konačan izbor pao je na “Prijatelji”, a ostalo je istorija. 

Da dobri međusobni odnosi u ekipi šest cimera nisu bili čista gluma, dokaz je i njihova solidarnost u borbi da svi budu plaćeni podjednako. Naime, tokom prve sezone, svako od njih primao je oko 22.000 dolara po epizodi, da bi do druge sezone, svaki glumac  imao nešto drugačiji honorar. Godine 1997. svih šest glumaca odbilo je da radi dok svi nisu zaradili jednaku platu od 100.000 dolara po epizodi. O tome je pisao i “Njujork tajms” navodeći da je to velika vijest, jer iako zvijezde hitova često prijete bojkotom njihovih serija u potrazi za višim platama, bio je  neuobičajan pokušaj cijele glumačke ekipe da iskoristi solidarnost kao uspješnu polugu moći.

Za šest glavnih likova u opticaju je bilo više različitih glumaca. Takođe, Kortni Koks koja je glumila Moniku trebalo je najprije da bude Rejčel, ali je ona to odbila zahtijevajući da bude u ulozi Monike, jer voli snažne karaktere. Jedino je lik Rosa pisan konkretno za glumca Dejvida Švimera. Erik Mekormak, Vil iz serije “Vil i Grejs” nekoliko je puta želio da se prijavi na audiciju za lik Rosa, ali je producent Kevin Brajt koji je ranije radio sa Švimerom pisao karakter Rosa na osnovu Švimerovog glasa.

Epizode “Prijatelja” snimane su i po pet sati i to pred publikom od oko 300 fanova. Samo u rijetkim situacijama, kada su snimane ključne scene, publika je bila isključena kako bi se gledaoci držali u neizvjesnosti.  Serija je bila nominovana za 62 “Emi” nagrade , osvojivši nagradu za izvanrednu humorističku seriju 2002. godine za svoju osmu sezonu, a danas važi za klasik žanra uz ogroman uticaj na svijet televizijske komedije.

Gosti

Brojne poznate ličnosti su redovno gostovale u “Prijateljima “, a ova kameo pojavljivanja su vremenom stekla kultni status i postale stvar prestiža u Holivudu.

Među poznatijim gostima su komičari Robin Vilijams i Bili Kristal, tinejdžerska zvijezda  Fredi Princ Junior, akcioni heroj Brus Vilis kroz ulogu Pola, koja mu je donijela “Emi” nagradu. U ovoj kultnoj seriji se tokom godina pojavilo još mnogo velikih glumačkih zvijezda, među kojima su i Čarli Šin, Deni Devito, Bred Pit, Ris Viterspun, Suzan Sarandon, Džordž Kluni, Pol Rad, Šon Pen, Ben Stiler, Vinona Rajder i Džulija Roberts.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana