Изложба у Музеју Херцеговине о најмоћнијем Србину након цара Душана

И. Б.
Изложба у Музеју Херцеговине о најмоћнијем Србину након цара Душана

ТРЕБИЊЕ - Изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог, коаутора Бранка Вукомановића биће отворена сутра у 20 часова у Музеју Херцеговине у Требињу.

Носећи отаџбину у срцу, гроф Владиславић је обновио српско школство шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Помагао је цркве и манастире широм српских земаља. Највећи композитор епохе у којој је живио Антонио Вивалди посветио му је једну од својих опера.

Из Музеја Херцеговине су саопштили да изложба садржи више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који свједоче о импозантном животном дјелу и завјештању “најмоћнијег Србина након цара Душана”.

- Ова поставка биће представљена публици у Требињу захваљујући РТС-у, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светом Сави - навели су из Музеја Херцеговине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана