Izložba u Muzeju Hercegovine o najmoćnijem Srbinu nakon cara Dušana

I. B.
Izložba u Muzeju Hercegovine o najmoćnijem Srbinu nakon cara Dušana

TREBINjE - Izložba o grofu Savi Lukinom Vladislaviću Raguzinskom, diplomati cara Petra Velikog, koautora Branka Vukomanovića biće otvorena sutra u 20 časova u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Noseći otadžbinu u srcu, grof Vladislavić je obnovio srpsko školstvo šaljući iz Rusije u Sremske Karlovce prve učitelje i udžbenike. Pomagao je crkve i manastire širom srpskih zemalja. Najveći kompozitor epohe u kojoj je živio Antonio Vivaldi posvetio mu je jednu od svojih opera.

Iz Muzeja Hercegovine su saopštili da izložba sadrži više od 100 dokumenata, slika, crteža i fotografija artefakata koji svjedoče o impozantnom životnom djelu i zavještanju “najmoćnijeg Srbina nakon cara Dušana”.

- Ova postavka biće predstavljena publici u Trebinju zahvaljujući RTS-u, Nacionalnoj biblioteci Republike Burjatija i Predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Rusije u gradu Ulan Ude, prestonici ove republike Ruske Federacije na čijem se krajnjem jugu nalazi grad Kjahta, drevni Trojickosavsk koji je osnovao grof Sava Vladislavić u čast Svetom Savi - naveli su iz Muzeja Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana