Изложба "Моје слике, моји снови" Лидије Олењук отворена у Музеју РС

И.Б.
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Изложба "Моје слике, моји снови" сликарке Лидије Олењук отворена је у сриједу навече у Музеју Републике Српске.

Љубитељи умјетности уживали су у дивним пејзажима снијегом прекивених села, планинских брзака и колиба али и у приказима портрета и мртве природе. Атмосферу су, најљепшим мелодијам, употпунили ученици Средње школе "Владо Милошевић" из Бањалуке.

Лидија Олењук је сликар аматер, ствара скоро 20 година, а овом поставком  обухваћена су дјела која су настајала у том периоду. Ријеч је о  њеној првој самосталној изложби која ће у Музеју РС бити отворена до 5. децембра.

Лидија Олењук, није крила узбуђење и срећу и захвалила се свима без којих ова изложба не би била могућа.

О њеном раду говорила је музејски савјетник и педагог Музеја РС Наташа Ного која је истакла  да је стваралаштво Лидије Олењук прожето љубављу, посвећеношћу, преданим радом и усавршавањем ликовног стила и умјетничког израза.

- Музеј РС препознао је ликовне вриједности сликараског ангажмана Лидије Олењук и пружио јој прилику да своју умјетност покаже широком аудиторијуму. Сликарка ствара у различитим умјетничким медијима, превасходно  у сликарству, дјелимично у скулптури и у различитим формама примјењене умјетности-рекла је Ного.

Нагласила је да Лидија Олењук слика акрилном техником и уљаним бојама, те да је основни мотив њеног стваралашта природа.

- Једна од намјера умјетнице је да овом изложбом предочи могућности простора умјетничке слободе-казала је Ного.

Додала је да сликаркина умјетност произилази из чежње за мијењањем свијета.  

- Утисак реалистичности и склада композиције облика људских фигура на платну умјетница постиже комбинацијом наношења линија широком палетом боја-навела је Ного.

Професорца Љубица Јањетовић је истакла да од Лидије Олењук можемо очекивати још много добрих слика и изложби. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана