Izložba "Moje slike, moji snovi" Lidije Olenjuk otvorena u Muzeju RS

I.B.
Foto: gs

BANjALUKA - Izložba "Moje slike, moji snovi" slikarke Lidije Olenjuk otvorena je u srijedu naveče u Muzeju Republike Srpske.

Ljubitelji umjetnosti uživali su u divnim pejzažima snijegom prekivenih sela, planinskih brzaka i koliba ali i u prikazima portreta i mrtve prirode. Atmosferu su, najljepšim melodijam, upotpunili učenici Srednje škole "Vlado Milošević" iz Banjaluke.

Lidija Olenjuk je slikar amater, stvara skoro 20 godina, a ovom postavkom  obuhvaćena su djela koja su nastajala u tom periodu. Riječ je o  njenoj prvoj samostalnoj izložbi koja će u Muzeju RS biti otvorena do 5. decembra.

Lidija Olenjuk, nije krila uzbuđenje i sreću i zahvalila se svima bez kojih ova izložba ne bi bila moguća.

O njenom radu govorila je muzejski savjetnik i pedagog Muzeja RS Nataša Nogo koja je istakla  da je stvaralaštvo Lidije Olenjuk prožeto ljubavlju, posvećenošću, predanim radom i usavršavanjem likovnog stila i umjetničkog izraza.

- Muzej RS prepoznao je likovne vrijednosti slikaraskog angažmana Lidije Olenjuk i pružio joj priliku da svoju umjetnost pokaže širokom auditorijumu. Slikarka stvara u različitim umjetničkim medijima, prevashodno  u slikarstvu, djelimično u skulpturi i u različitim formama primjenjene umjetnosti-rekla je Nogo.

Naglasila je da Lidija Olenjuk slika akrilnom tehnikom i uljanim bojama, te da je osnovni motiv njenog stvaralašta priroda.

- Jedna od namjera umjetnice je da ovom izložbom predoči mogućnosti prostora umjetničke slobode-kazala je Nogo.

Dodala je da slikarkina umjetnost proizilazi iz čežnje za mijenjanjem svijeta.  

- Utisak realističnosti i sklada kompozicije oblika ljudskih figura na platnu umjetnica postiže kombinacijom nanošenja linija širokom paletom boja-navela je Nogo.

Profesorca Ljubica Janjetović je istakla da od Lidije Olenjuk možemo očekivati još mnogo dobrih slika i izložbi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana