Изложба “Љути људи” Срђана Косића у Банском двору: Љутња покреће промјене

Илијана Божић
Изложба “Љути људи” Срђана Косића у Банском двору: Љутња покреће промјене

БАЊАЛУКА - Боја је за мене путовање које се у ликовној умјетности своди на заустављен тренутак осјећања. Линија објашњава садржај. Гледаш шта је нацртано, а нацртани су портрети мени драгих људи кад су љути.

Казао је ово “Гласу Српске” академски сликар Срђан Косић о изложби “Љути људи” која је синоћ отворена у малом изложбеном салону Банског двора Културног центра.

- Циклус је започео прије двије године кад сам боравио у Манили на Филипинима, гдје сам упознао људе који имају разлога да буду љути. Био сам привилегован да из прве руке разумијем свакодневицу тамошњих људи. Њихове судбине изазвале су у мени велику дозу љутње коју сам, не желећи то, понио са собом кући - објаснио је Косић.

Истакао је да је сликајући портрете пријатеља са Филипина желио да наслика љуте изразе лица, са жељом да на тај начин говори о њиховом емотивном стању.

- Док сам цртао, схватио сам како и у мени кува љутња. Она није била оријентисана према некоме или нечему, него је то био чисти осјећај љутње. Онда сам нацртао свој љути портрет, јер сам хтио да садржајем пренесем своју емоцију љутње и мислим да сам успио - казао је Косић.

Испричао је да је потом схватио да је несигурност која резултира љутњом примјењива на цијели свијет, те да је циклус започет на Филипинима наставио са овдашњим људима.

- Замолио сам пријатеље да се направе љути како бих добио њихов изглед кад имају такву емоцију. На изложби је представљено 16 цртежа. У тим радовима ћете примијетити бијели квадрат који је за мене симбол људске особине, под нељудском сматрам оно што је у човјеку противприродно - образложио је Косић.

Како је казао, златну боју је користио јер је желио да алудира на ореоле православних светаца који те ореоле зарађују својим начином живота.

- Глорификујем љуте јер су они то што бисмо жељели бити кад бисмо имали храбрости. Посматрајући њих ми можемо осјетити сопствену храброст, тако неопходну за живот. Њихови златни ореоли пуцају кад не успију контролисати љутњу, и ту почиње борба са оним добрим ја, у којој не знаш да ли радије побјеђујеш или губиш - навео је Косић.

Додао је да сматра да је љутња осјећање које ће помоћи човјеку да оствари неку акцију, да промијени свој живот.

- То је можда једина емоција која нас тјера на неке промјене. Зато сам им насликао златне ореоле, да их издвојим од остатка и повећам им вриједност - навео је Косић.

Према његовим ријечима, у питању су цртежи који су рађени оловком на папиру, те је акрил мијешан с њом, а на неким радовима има и акварела.

- Златној боји сам додавао црвену, па сам добијао нијансе од окера до бордо, а понегдје има плаве и љубичасте. Суштина је у пренесеном значењу. Када златној додајете црвену, тиме, у ствари, додајете страст у ту љутњу која је на цртежима - казао је Косић.

Срђан Косић је завршио Академију ликовних умјетности у Бањалуци, а излагао је у БиХ, Србији и Швајцарској. Учествовао је на више колективних изложби у земљи и иностранству.

Порука

Косић је истакао да би желио да сваки човјек који погледа изложбу не понесе осјећање љутње.

- Није ми циљ да наљутим публику. Циљ ми је да погледом на радове гледаоци завире унутар себе и погледају да ли имају разлог да размишљају о емоцији љутње. Није предивна енергија коју шаље слика љутог човјека. Порука је: “Не тражите сличност са људима који су цртани, него са вама самима” - закључио је Косић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана