Izložba “Ljuti ljudi” Srđana Kosića u Banskom dvoru: Ljutnja pokreće promjene

Ilijana Božić
Izložba “Ljuti ljudi” Srđana Kosića u Banskom dvoru: Ljutnja pokreće promjene

BANjALUKA - Boja je za mene putovanje koje se u likovnoj umjetnosti svodi na zaustavljen trenutak osjećanja. Linija objašnjava sadržaj. Gledaš šta je nacrtano, a nacrtani su portreti meni dragih ljudi kad su ljuti.

Kazao je ovo “Glasu Srpske” akademski slikar Srđan Kosić o izložbi “Ljuti ljudi” koja je sinoć otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

- Ciklus je započeo prije dvije godine kad sam boravio u Manili na Filipinima, gdje sam upoznao ljude koji imaju razloga da budu ljuti. Bio sam privilegovan da iz prve ruke razumijem svakodnevicu tamošnjih ljudi. Njihove sudbine izazvale su u meni veliku dozu ljutnje koju sam, ne želeći to, ponio sa sobom kući - objasnio je Kosić.

Istakao je da je slikajući portrete prijatelja sa Filipina želio da naslika ljute izraze lica, sa željom da na taj način govori o njihovom emotivnom stanju.

- Dok sam crtao, shvatio sam kako i u meni kuva ljutnja. Ona nije bila orijentisana prema nekome ili nečemu, nego je to bio čisti osjećaj ljutnje. Onda sam nacrtao svoj ljuti portret, jer sam htio da sadržajem prenesem svoju emociju ljutnje i mislim da sam uspio - kazao je Kosić.

Ispričao je da je potom shvatio da je nesigurnost koja rezultira ljutnjom primjenjiva na cijeli svijet, te da je ciklus započet na Filipinima nastavio sa ovdašnjim ljudima.

- Zamolio sam prijatelje da se naprave ljuti kako bih dobio njihov izgled kad imaju takvu emociju. Na izložbi je predstavljeno 16 crteža. U tim radovima ćete primijetiti bijeli kvadrat koji je za mene simbol ljudske osobine, pod neljudskom smatram ono što je u čovjeku protivprirodno - obrazložio je Kosić.

Kako je kazao, zlatnu boju je koristio jer je želio da aludira na oreole pravoslavnih svetaca koji te oreole zarađuju svojim načinom života.

- Glorifikujem ljute jer su oni to što bismo željeli biti kad bismo imali hrabrosti. Posmatrajući njih mi možemo osjetiti sopstvenu hrabrost, tako neophodnu za život. Njihovi zlatni oreoli pucaju kad ne uspiju kontrolisati ljutnju, i tu počinje borba sa onim dobrim ja, u kojoj ne znaš da li radije pobjeđuješ ili gubiš - naveo je Kosić.

Dodao je da smatra da je ljutnja osjećanje koje će pomoći čovjeku da ostvari neku akciju, da promijeni svoj život.

- To je možda jedina emocija koja nas tjera na neke promjene. Zato sam im naslikao zlatne oreole, da ih izdvojim od ostatka i povećam im vrijednost - naveo je Kosić.

Prema njegovim riječima, u pitanju su crteži koji su rađeni olovkom na papiru, te je akril miješan s njom, a na nekim radovima ima i akvarela.

- Zlatnoj boji sam dodavao crvenu, pa sam dobijao nijanse od okera do bordo, a ponegdje ima plave i ljubičaste. Suština je u prenesenom značenju. Kada zlatnoj dodajete crvenu, time, u stvari, dodajete strast u tu ljutnju koja je na crtežima - kazao je Kosić.

Srđan Kosić je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Banjaluci, a izlagao je u BiH, Srbiji i Švajcarskoj. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Poruka

Kosić je istakao da bi želio da svaki čovjek koji pogleda izložbu ne ponese osjećanje ljutnje.

- Nije mi cilj da naljutim publiku. Cilj mi je da pogledom na radove gledaoci zavire unutar sebe i pogledaju da li imaju razlog da razmišljaju o emociji ljutnje. Nije predivna energija koju šalje slika ljutog čovjeka. Poruka je: “Ne tražite sličnost sa ljudima koji su crtani, nego sa vama samima” - zaključio je Kosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana