Изложба “Да се не заборави” у Музеју Семберије у Бијељини

Илијана Божић
Изложба “Да се не заборави” у Музеју Семберије у Бијељини

БИЈЕЉИНА - Изложба “Да се не заборави” поводом обиљежавања 20 година од мартовског погрома на Косову и Метохији има изузетан значај, јер освјетљава сјећања на трагичне догађаје и помаже у очувању колективног идентитета.

Казала је то за “Глас Српске” ауторка и организаторка изложбе Андреа Симић. Наиме, поставка “Да се не заборави” биће отворена у недјељу, у 19 часова у Музеју Семберије у Бијељини.

Ријеч је о изложби икона које излажу иконописци Умјетничке школе “Одигитрија” и Академије за умјетност и конзервацију Српске православне цркве, по благослову његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија. Ова поставка је подршка народу Косова и Метохије и сав приход од продаје биће дониран хуманитарној организацији “Срби за Србе”.

- Продајни карактер изложбе пружа прилику за хуманитарну подршку, што додатно наглашава важност солидарности и помоћи онима који су претрпјели посљедице ових догађаја и нажалост још увијек их проживљавају. На изложби ће бити представљени радови иконописаца, али ће учешће узети и млађи ученици Умјетничке школе “Одигитрија”, јер сматрамо да је наш највећи задатак научити млађе нараштаје потреби за добротворним радом и тако у њима пробудити саосјећање и друштвену одговорност - објаснила је Симићева.

Нагласила је да је донаторска изложба “Да се не заборави” мали гест који представља примјер на који начин можемо помоћи онима којима је помоћ најпотребнија те да је поред тога потребно да свако од нас изађе из своје свакодневице и погледа свијет око себе.

- Рад ХО “Срби за Србе” јесте најбољи примјер како заједничким радом можемо подићи свијест о потребама социјално угрожених породица и пробудити хуманост у људима. Сигурна сам да свако од нас има у себи довољно љубави, емпатије и бриге које може подијелити са другима - рекла је она.

Нагласила је да је умјетност људска потреба која се и те како мијењала како се и сам човјек мијењао заједно са његовим представама о друштву.

- Умјетност је првобитно била потреба да се остави неки траг, да се забиљежи искуство, послије у служби разних идеологија попут религије она је едуковала ако не и учила становништво о одређеним идејама. Данас је она отишла у различите правце и постала заиста дио сваког друштвеног контекста - казала је Симићева.

Истакла је да је указивање на важне историјске догађаје путем умјетности кључно, јер умјетност има моћ да дотакне емоције, потакне размишљање и постаје важан алат за едукацију, подсјећање и изражавање колективне свијести о прошлим догађајима.

- Љепота иконописа се огледа у способности да пренесе духовне идеје и приче кроз боје и композицију. Икони је циљ да узводи у духовни свијет, тако лик изображен на икони освјетљава и душу и тијело онога ко јој се молитвено обраћа. Уз то, иконопис има изузетан значај у српској традицији јер су иконе дубоко укоријењене у православну вјеру и културу. Наша је и обавеза да његујемо умјетност иконописа јер на тај начин чувамо културно и духовно насљеђе српског народа - објаснила је Симићева.

Изложба ће трајати једно вече у оквиру добротворне вечери.

Изазови

Симићева је казала да иконопис има изазове, укључујући традиционалне технике и симболику, као и потребу за дубоким духовним разумијевањем.

- При раду се морамо држати канона јер икона не подлијеже произвољној изради. На православним иконама нема сјенки и никада не можете одредити тачан извор свјетлости, јер изображава свијет прожет божанском свјетлошћу која је другачија од свјетовне - додала је она.

Како је казала љепота иконе не огледа се само у савршено изведеној техници сликања, јер потребно је постићи да она заживи и тако пробуди истинска осјећања, вјеру и наду.

- Иконопис је нешто узвишеније од сваког појма умјетности и заната - рекла је Симићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана