Izložba “Da se ne zaboravi” u Muzeju Semberije u Bijeljini

Ilijana Božić
Izložba “Da se ne zaboravi” u Muzeju Semberije u Bijeljini

BIJELjINA - Izložba “Da se ne zaboravi” povodom obilježavanja 20 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji ima izuzetan značaj, jer osvjetljava sjećanja na tragične događaje i pomaže u očuvanju kolektivnog identiteta.

Kazala je to za “Glas Srpske” autorka i organizatorka izložbe Andrea Simić. Naime, postavka “Da se ne zaboravi” biće otvorena u nedjelju, u 19 časova u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Riječ je o izložbi ikona koje izlažu ikonopisci Umjetničke škole “Odigitrija” i Akademije za umjetnost i konzervaciju Srpske pravoslavne crkve, po blagoslovu njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija. Ova postavka je podrška narodu Kosova i Metohije i sav prihod od prodaje biće doniran humanitarnoj organizaciji “Srbi za Srbe”.

- Prodajni karakter izložbe pruža priliku za humanitarnu podršku, što dodatno naglašava važnost solidarnosti i pomoći onima koji su pretrpjeli posljedice ovih događaja i nažalost još uvijek ih proživljavaju. Na izložbi će biti predstavljeni radovi ikonopisaca, ali će učešće uzeti i mlađi učenici Umjetničke škole “Odigitrija”, jer smatramo da je naš najveći zadatak naučiti mlađe naraštaje potrebi za dobrotvornim radom i tako u njima probuditi saosjećanje i društvenu odgovornost - objasnila je Simićeva.

Naglasila je da je donatorska izložba “Da se ne zaboravi” mali gest koji predstavlja primjer na koji način možemo pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te da je pored toga potrebno da svako od nas izađe iz svoje svakodnevice i pogleda svijet oko sebe.

- Rad HO “Srbi za Srbe” jeste najbolji primjer kako zajedničkim radom možemo podići svijest o potrebama socijalno ugroženih porodica i probuditi humanost u ljudima. Sigurna sam da svako od nas ima u sebi dovoljno ljubavi, empatije i brige koje može podijeliti sa drugima - rekla je ona.

Naglasila je da je umjetnost ljudska potreba koja se i te kako mijenjala kako se i sam čovjek mijenjao zajedno sa njegovim predstavama o društvu.

- Umjetnost je prvobitno bila potreba da se ostavi neki trag, da se zabilježi iskustvo, poslije u službi raznih ideologija poput religije ona je edukovala ako ne i učila stanovništvo o određenim idejama. Danas je ona otišla u različite pravce i postala zaista dio svakog društvenog konteksta - kazala je Simićeva.

Istakla je da je ukazivanje na važne istorijske događaje putem umjetnosti ključno, jer umjetnost ima moć da dotakne emocije, potakne razmišljanje i postaje važan alat za edukaciju, podsjećanje i izražavanje kolektivne svijesti o prošlim događajima.

- Ljepota ikonopisa se ogleda u sposobnosti da prenese duhovne ideje i priče kroz boje i kompoziciju. Ikoni je cilj da uzvodi u duhovni svijet, tako lik izobražen na ikoni osvjetljava i dušu i tijelo onoga ko joj se molitveno obraća. Uz to, ikonopis ima izuzetan značaj u srpskoj tradiciji jer su ikone duboko ukorijenjene u pravoslavnu vjeru i kulturu. Naša je i obaveza da njegujemo umjetnost ikonopisa jer na taj način čuvamo kulturno i duhovno nasljeđe srpskog naroda - objasnila je Simićeva.

Izložba će trajati jedno veče u okviru dobrotvorne večeri.

Izazovi

Simićeva je kazala da ikonopis ima izazove, uključujući tradicionalne tehnike i simboliku, kao i potrebu za dubokim duhovnim razumijevanjem.

- Pri radu se moramo držati kanona jer ikona ne podliježe proizvoljnoj izradi. Na pravoslavnim ikonama nema sjenki i nikada ne možete odrediti tačan izvor svjetlosti, jer izobražava svijet prožet božanskom svjetlošću koja je drugačija od svjetovne - dodala je ona.

Kako je kazala ljepota ikone ne ogleda se samo u savršeno izvedenoj tehnici slikanja, jer potrebno je postići da ona zaživi i tako probudi istinska osjećanja, vjeru i nadu.

- Ikonopis je nešto uzvišenije od svakog pojma umjetnosti i zanata - rekla je Simićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana