Изложба ауторке Славице Арсенијевић отворена у Музеју Републике Српске: Доња Долина кроз вијекове

Илијана Божић
Изложба ауторке Славице Арсенијевић отворена у Музеју Републике Српске: Доња Долина кроз вијекове

БАЊАЛУКА - Изложба “Доња Долина” ауторке Славице Арсенијевић нова је поставка у Музеју Републике Српске, а посјетиоцима је доступна од сриједе.

Поставком је обиљежено 120 година од првих већих археолошких ископавања у Доњој Долини, предузетих 1899. године.

Праисторијско насеље Доња Долина, распрострањено у општини Градишка, је као археолошко подручје 2006. године проглашено националним спомеником и уписано у Регистар споменика културе БиХ прве категорије.

Ријеч је о комплексном вишеслојном локалитету са остацима Старијег насеља из позног бронзаног доба у Горњој Долини, Млађег насеља из жељезног доба на Градини и некрополе на Тименичкој греди у Доњој Долини.

Виши кустос и археолог Славица Арсенијевић истакла је да се жељезнодобни Доњодолинци сматрају носиоцима културне групе Доња Долина - Сански Мост, која је на тлу Посавине, између ушћа Уне и Врбаса, потрајала од почетка осмог до краја четвртог вијека старе ере.

- Припадност ове културне групе углавном се етнички приписује Панонима, можда потомцима претходника, који су градили насеља типа сојеница и градина, о чему управо свједоче жељезнодобни остаци из Доње Долине - рекла је Арсенијевићева. 

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић, која је отворила поставку, нагласила је да је изложба “Доња Долина” прилика да се на најбољи начин популарише и широј јавности укаже на значај овог праисторијског локалитета на подручју Градишке који свједочи о историјском континуитету живота на овом подручју.

- Похвална је преданост тима Музеја РС који и овом поставком потврђује своју улогу чувара баштине посвећеног, како заштити и очувању, тако и презентацији, промоцији и едукацији о нашем културном насљеђу - казала је Тривићева.

Према њеним ријечима, нову археолошку изложбу чине налази из Праисторијске збирке Музеја РС који ће нас вратити дубоко у прошлост и помоћи да дознамо више о периоду праисторије.

- Увјерена сам да ће ова изложба изазвати радозналост и привући дјецу школског узраста, њихове родитеље и наставнике, јер је то прилика да се на најљепши начин упознају са далеком прошлошћу - закључила је Тривићева.

Изложба “Доња Долина” у Музеју РС биће постављена до краја године.

Налази

Археолошки налази са локалитета Доња Долина данас се чувају у три музеја, и то у Земаљском музеју БиХ у Сарајеву, у Завичајном музеју Градишка, те у Музеју РС у Бањалуци. На поставци “Доња Долина” приказани су само налази Праисторијске збирке Музеја РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана